JEDRSKO OROŽJE

Če bo imel Iran, bo imela tudi Savdska Arabija

Objavljeno 10. februar 2012 21.18 | Posodobljeno 10. februar 2012 21.29 | Piše: T. P.

Savdska Arabija opozarja, da se bo oborožila z jedrskim orožjem.

Savdska Arabija opozarja, da se bo oborožila z jedrskim orožjem.

RIAD – Če bo Iran uspešno preizkusil svojo atomsko bombo, se bo Savdska Arabija na to odzvala z nakupom lastnega jedrskega orožja. Kraljevina načrtuje nakup več jedrskih konic in sčasoma začetek svojega jedrskega programa.

Pojavila so se namigovanja, da bo Savdska Arabija jedrsko orožje kupila v Pakistanu. Uradniki na zahodu so prepričani, da sta državi že sklenili tajni dogovor o prodaji in nakupu jedrskega orožja v primeru, da se razmere v Perzijskem zalivu poslabšajo.

Če imajo oni, bomo imeli tudi mi

Obe omenjeni državi sta obstoj tajnega dogovora že zanikali. Iran, v katerem vladajo šiiti, in Savdska Arabija, v kateri niti vlečejo suniti, sta največji tekmici v omenjeni regiji. Po informacijah vira iz Savdske Arabije naj ta še ne bi imela jedrskega orožja, ga bo pa kupila, če se bodo razmere poslabšale. »Nesprejemljivo je, da ima Iran jedrsko orožje, Savdska Arabija pa ne,« je poudaril vir.

Pakistan in Savdska Arabija je eno

Pakistanski veleposlanik v Savdski Arabiji Mohamed Naim Kan je poudaril, da vsak Pakistanec varnost Savdske Arabije doživlja kot lastno varnost. Državi imata celo občutek, kot da sta združeni.

Nekdanji veleposlanik Savdske Arabije v ZDA princ Turki bin Fajsal Al Saud je izpostavil, da je na Bližnjem vzhodu nujna vzpostavitev območja brez orožja za množično uničevanje, saj bo v nasprotnem primeru prišlo do tekmovanja glede oboroževanja z jedrskim orožjem. »To pa ne bo nikomur prineslo nič dobrega,« je sklenil. 

Deli s prijatelji