OPOZARJA

Castro pozval Severno Korejo, naj se izogne vojni

Objavljeno 06. april 2013 13.38 | Posodobljeno 06. april 2013 13.38 | Piše: STA, A. L.

Tudi ZDA je opomnil na njihovo dolžnost, da se izognejo spopadom.

Fidel Castro

WASHINGTON, HAVANA – Kubanski revolucionarni voditelj Fidel Castro je v petek zaveznico Severno Korejo pozval, naj se izogne vojni, ki bi lahko prizadela dobršen del planeta. Bela hiša je medtem sporočila, da ZDA »ne bi bile presenečene« nad izstrelitvijo raket, ki jih je Severna Koreja namestila vzdolž svoje vzhodne obale. »Če tam izbruhne vojna, bodo ljudje na obeh koncih polotoka utrpeli grozne žrtve – brez koristi za kogar koli od njih,« je v kolumni v kubanskih državnih medijih zapisal Castro.

ZDA opomnil na dolžnost

Severno Korejo je, potem ko je »pokazala svoje tehnične in znanstvene dosežke«, spomnil na njene »dolžnosti do držav, ki so njene velike prijateljice«. Tudi ZDA je opomnil na njihovo dolžnost, da se izognejo spopadom. Pjongjang je namreč v zadnjih tednih izrekel številne grožnje z vojno in jedrskim orožjem in naredil več korakov, ki so občutno zaostrili razmere. Med drugim je na vzhodno obalo namestil dve raketi srednjega dosega.

Streljanje brez opozorila

Šlo naj bi za še nepreizkušene rakete musudan, ki naj bi imele doseg od 3000 do 4000 kilometrov. S tem bi Severna Koreja lahko dosegla katero koli točko Južne Koreje in Japonske, najverjetneje pa tudi ameriško vojaško bazo na tihomorskem otoku Guam. Kot je v petek sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, bi izstrelitev raket povsem ustrezala »nekoristni in nekonstruktivni retoriki in dejanjem« režima v Pjongjangu. Eden izmed predstavnikov južnokorejskih oblasti pa je medtem ocenil, da »sever očitno namerava izstreliti rakete brez predhodnega opozorila«.

Po petkovem obvestilu severnokorejskih oblasti, da po 10. aprilu tujim veleposlaništvom ne more zagotoviti varnosti v svoji prestolnici Pjongjang, tuji diplomati še razmišljajo o odhodu iz države. Združeni narodi pa so medtem že sporočili, da bo njihovo osebje ostalo v Severni Koreji.

Deli s prijatelji