KARAĐORĐEVIĆ

»Čast moramo izkazati tako partizanom kot tudi četnikom«

Objavljeno 15. maj 2014 10.44 | Posodobljeno 15. maj 2014 00.08 | Piše: B. P.

Srbski kralj Aleksandar II. Karađorđević pravi, da Titu nikoli ne bo odpustil vojnih zločinov. »Iz zgodovine se moramo učiti,« opozarja.

Donavski Švabi bi radi Titu odvzeli najvišje nemško državno priznanje.

Srbski kralj Aleksandar II. Karađorđević je v intervjuju za srbski časnik odprto spregovoril o tam, kako je njegov oče, kralj Petar II., garal za preživetje, kako so on in njegovi trije sinovi dokončali fakultete in se kot večina navadnih smrtnikov zaposlili na področjih, s katerih so diplomirali.

Dotaknil se je tudi svojega odnosa z Jovanko Broz, ki ga je naslavljala z »moj kralj«, in njenim možem Josipom Brozom Titom, do katerega goji mešana čustva. Karađorđević je povedal, da je večkrat posredoval, da bi Jovanki pomagal do višje oziroma spodobne pokojnine, in obžaluje, da so to uredili šele proti koncu njenega življenja. Po besedah srbskega kralja se Jovanka zadnja leta ni počutila dobro, bolehala je za sivo mreno, a je imela z njegovo ženo zelo zanimive pogovore, se spominja. Ko je nekega dne v njihov dvorec prišel svetovno znani modni oblikovalec Pier Cardin, da bi tam priredil modno revijo, je povprašal po Jovanki in celo izrazil željo po njeni prisotnosti. Žal pa je Jovanka redko zahajala iz hiše in tudi Cardinovo povabilo je odklonila.

Z njo pa se je toliko več družil Karađorđević: »Njene zgodbe so bile neverjetne, tudi njena zbirka fotografij je bila čudovita. Videla je preštevilne svetovne veljake, ki so obiskali Tita, in fotografije vseh je hranila.«

In kaj zameri nekdanjemu predsedniku SFRJ? Je storil kaj takega, za kar zasluži pohvale? »Iz zgodovine se moramo učiti. Moramo moliti za žrtve na obeh straneh in moramo zaceliti rane. Čast moramo izkazati tako partizanom kot tudi četnikom. In ena je stvar, zaradi katere bi Tita pohvalil – združil je neuvrščene države, povezal številne svetovne velesile. A vsi ti vojni zločini, množični poboji, to je bilo strašno in tega mu ne bom odpustil.«

Deli s prijatelji