KO ZATAJI DISTRIBUCIJA

Časopis raznašali novinarji

Objavljeno 25. november 2014 09.15 | Posodobljeno 25. november 2014 09.15 | Piše: S. I.

Kalifornijski dnevnik Orange County Register so zaradi distribucijskih težav raznašali tudi novinarji in drugi zaposleni.

Lastniku Orange County Registra Aaronu Kushnerju ni uspelo ustaviti finančnih težav časopisa. Foto: Reuters

Tiskani mediji imajo težave po vsem svetu. Eden največjih kalifornijskih časopisov je prosil svoje novinarje in druge zaposlene, naj ob nedeljah pomagajo raznašati časnike do bralcev. Orange County Register iz Santa Ane, ki ima 250.000 izvodov naklade na dan, ob nedeljah pa še 60.000 več, je nedavno prekinil pogodbo o distribuciji, ki jo je imel s konkurenčnim Los Angeles Timesom. Vodstvo je zato pozvalo vse zaposlene, naj sodelujejo pri raznašanju, in najbolj prizadevnim, ki bodo do bralcev prinesli 500 ali 600 izvodov, ponudilo darilne kartice v vrednosti 150 dolarjev (120 evrov).

»Za pomoč smo prosili celotno podjetje – vse oddelke, tudi novinarske,« je britanski tiskovni agenciji Reuters potrdil glavni urednik Rob Curley in dodal, da vse deluje na prostovoljni osnovi. Zaposlene so prosili, ali lahko pomagajo tudi oddelku za stike s strankami in osebno pokličejo bralce, ki niso dobili zveze s predstavnikom časopisa. »Da, nenavadno je,« je dejal Curley. »Zoprno je, da smo se znašli v takšnem položaju. A to je le začasno. Naš glavni cilj je, da zvesti bralci zjutraj dobijo časopis.«

Družba Freedom Communications, ki je lastnica Orange County Registra in še nekaterih drugih časopisov v najbogatejši ameriški zvezni državi, se je leta 2010 postavila na noge po bankrotu, nakar jo je čez dve leti odkupil Aaron Kushner, ki je obogatel s tiskanjem voščilnic. V časopis je vložil več milijonov dolarjev in podvojil število novinarjev, da bi oživil medij in povečal prodajo. Toda razmere niso naklonjene tiskanim medijem, zato je bil v zadnjih mesecih prisiljen odpustiti več deset novinarjev in urednikov, septembra pa je moral po slabega pol leta ukiniti losangeleško izdajo časopisa.

Družba Freedom Communications se je novembra komajda izognila novemu stečajnemu postopku zaradi plačilne nesposobnosti, h kateri je pripomogel tudi poltretji milijon dolarjev vreden dolg Los Angeles Timesu za distribucijo Orange County Registra. Pri časopisu zdaj pravijo, da je težava z raznašanjem v velikem delu rešena, a priznavajo, da nekateri bralci svoje izvode še vedno prejemajo precej pozno ali celo neredno. 

Deli s prijatelji