KRŠITEV

Čas za paniko? Nato je prestregel rusko vohunsko letalo

Objavljeno 23. oktober 2014 16.23 | Posodobljeno 23. oktober 2014 16.23 | Piše: STA, P. Pa.

Ruskega vsiljivca so sprva prestregla bojna letala Danske in Švedske, iz zračnega prostora Nata pa so ga nato pospremila portugalska letala.

BRUSELJ – Zveza Nato je zaznala in prestregla rusko vohunsko letalo, ki je v torek zgodaj zjutraj letelo čez Baltsko morje in kršilo zračni prostor Nata, so v sredo zvečer sporočili iz zavezništva. Letalo so iz zračnega prostora Nata pospremila portugalska letala.

Letalo je vstopilo v estonski zračni prostor

Po navedbah Nata je šlo za obveščevalno letalo IL-20, vzletelo pa je iz ruske enklave Kaliningrad ob Baltskem morju. Po več manevrih je rusko vohunsko letalo vstopilo v estonski zračni prostor blizu otoka Saaremaa za manj kot minuto, kar je kršitev zračnega prostora Nata.

Ruskega vsiljivca so sprva prestregla bojna letala Danske in Švedske, iz zračnega prostora Nata pa so ga nato pospremila portugalska letala. Vse tri države sodelujejo v skupni misiji nadzora baltskega zračnega prostora.

Vohunska letala zaznali že v ponedeljek

Piloti Nata so rusko letalo nad Baltskim morjem zaznali že v ponedeljek, a takrat ni prišlo do kršitve zračnega prostora zavezništva. Po poročanju nemške tiskovne dpa, ki se sklicuje na navedbe Nata, je tovrstno prestrezanje v tej regiji pogosto.
 

Deli s prijatelji