BOJ Z RAKOM

Carterja že obsevajo

Objavljeno 23. avgust 2015 00.15 | Posodobljeno 23. avgust 2015 00.15 | Piše: E. B.
Ključne besede: Jimmy Carter

Nekdanjemu predsedniku ZDA odkrili melanom tudi na možganih.

Jimmy Carter. Foto: Reuters

Pred dobrim tednom je javno naznanil, da je njegovo zdravje zelo šibko, saj ga je napadel rak. Zdravniki so mu zdaj postavili diagnozo melanoma, ki so ga že odstranili z jeter, a so odkrili še štiri tvorbe na možganih.

Te bodo poskušali premagati z obsevanjem, terapijo pa naj bi nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter začel že v četrtek. Ugledni diplomat, ki je po koncu svojega edinega predsedniškega mandata svoje življenje zapisal iskanju rešitev do svetovnega miru in številnim dobrodelnim projektom, je v svojem nagovoru po zadnji diagnozi še zaupal, da bo moral številne načrte v prihodnjih mesecih zaradi zdravljenja odpovedati, a srčno upa, da bo lahko konec leta vendarle obiskal Nepal. Toda če bo bolezen vendarle končala njegovo življenje, je bilo to izjemno polno in srečno, je sklenil 39. predsednik ZDA, ki je star 90 let. Obžaluje le, da verjetno ne bo doživel miru na Bližnjem vzhodu, za katerega si je s svojimi diplomatskimi podvigi zagrizeno prizadeval več desetletij.

»Zdaj je vse v božjih rokah,« je še povedal o dojemanju svoje bolezni, katere izvor zdravniki pravzaprav še iščejo. »Za vero sem zelo hvaležen, preprečila mi je, da se me nista polastila jeza in obup. Sprva sem menil, da bom živel samo še nekaj tednov, zdaj pa imam veliko več upanja. Moja žena, ki mi je bila vseskozi največja opora, je seveda mnogo bolj zaskrbljena,« je o svoji Rosalynn, s katero je srečen že neverjetnih 69 let, povedal Carter. Še spomnimo, vsi ožji člani njegove družine so umrli za rakom. Za očeta, brata in obe sestri je bil usoden rak na trebušni slinavki, za mater pa rak na dojki, ki pa se je na koncu nesrečno razširil prav tako na slinavko. 

Deli s prijatelji