TORRENT

BTjunkie ukinil svoje spletno mesto

Objavljeno 06. februar 2012 17.21 | Posodobljeno 06. februar 2012 17.21 | Piše: T. P.

Spletno mesto za izmenjavo datotek se je poslovilo od svojih uporabnikov.

BTjunkie je ukinil svoje spletno mesto.

SAN FRANCISCO – »To je konec poti, dragi prijatelji. Odločitev ni prišla zlahka, a prostovoljno smo se odločili, da bomo spletno mesto ukinili. Več let smo se borili za vašo pravico do komuniciranja, vendar je čas, da naredimo korak naprej. To je bila ogromna življenjska izkušnja, želimo vam vse najboljše,« so na mestu za deljenje datotek BTjunkie v slovo zapisali vsem svojim rednim in občasnim obiskovalcem.

Prostovoljni umik

Po Sopi, Pipi in Acti ter ukinitvi strani za deljenje datotek Megaupload se je spletno mesto BTjunkie, na katerem so uporabniki dostopali do torentov (krajša oblika imena BitTorrent, sodelovalni protokol za izmenjavo datotek, op. p.), ta konec tedna odločilo za prostovoljno ukinitev svoje storitve.

Objavljali so le povezave

Spletno mesto, ki je leta 2011 pristalo na petem mestu najbolj priljubljenih spletnih mest za izmenjavo datotek, je bilo ustanovljeno leta 2005. Drugače kot Megaupload, ki je sam ponujal gostovanje za datoteke, je BTjunkie iskal torente po spletu, označeval javne in zasebne servise za gostovanja in objavljal povezave do že obstoječih vsebin.

Čeprav so ustvarjalci BTjunkieja samo iskali povezave do datotek za izmenjavo, so bili v sporu s filmsko in glasbeno industrijo, ki se že dalj časa trudita zaščititi avtorske in sorodne pravice.

Sodni pregon

Ustvarjalci BTjunkieja sicer niso sporočili, zakaj so se ravno zdaj odločili za ukinitev svojega spletnega mesta, a po nekaterih informacijah so se na takšen način enostavno izognili sodnemu pregonu, ki se z novimi zakoni zagotovo obeta.

Deli s prijatelji