PREBEŽNIKI

Bruselj predlaga kvote: v Slovenijo 207 beguncev

Objavljeno 13. maj 2015 18.26 | Posodobljeno 13. maj 2015 18.25 | Piše: STA, A. L.
Ključne besede: begunci kvote

Merila za opredelitev kvot so velikost države, bruto domači proizvod, raven brezposelnosti in število beguncev, ki jih je država že sprejela.

Foto: Reuters

BRUSELJ – Evropska komisija je danes razgrnila novo migracijsko strategijo, ki vključuje politično sporen predlog za uvedbo kvot za razporeditev prebežnikov po EU. Slovenija naj bi po bruseljskih izračunih prevzela 1,15 odstotka oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v Uniji, ter 207 ali 1,03 odstotka od skupaj 20.000 beguncev zunaj EU.

Namen predloga je zagotoviti solidarnost pri soočanju s perečim pritokom beguncev, zlasti Sircev, Eritrejcev, Nigerijcev in Somalcev, ki poskušajo čez Sredozemlje ubežati nasilju in revščini. Samo letos je morje vzelo že več kot 1800 življenj.

Gre za dva ukrepa: prerazporeditev oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito in so že v članicah Unije, ter preselitev beguncev iz tretjih držav po članicah Unije.

Kako so računali

Merila za opredelitev kvot so velikost države, bruto domači proizvod, raven brezposelnosti in število beguncev, ki jih je država že sprejela.

Shema za razporeditev oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito, med članicami določa le ključ za razporeditev, po katerem naj bi Slovenija prevzela 1,15 odstotka teh oseb, a skupna številka še ni določena.

Shema za preselitev beguncev zunaj EU po članicah pa določa ključ za razporeditev 20.000 beguncev iz tretjih držav po članicah Unije. Slovenija naj bi jih sprejela 1,03 odstotka ali 207, kažejo podatki komisije.

Poleg kvot komisija v strategiji izpostavlja še tri prednostna področja ukrepanja: boj proti tihotapcem z ljudmi, krepitev iskanja in reševanja v Sredozemlju v okviru agencije za zunanje meje Frontex ter spodbujanje zakonitih migracij visokokvalificirane sile.

Deli s prijatelji