OPOZORILO?

Bruselj: Ni nujno, da bo mnenje negativno

Objavljeno 22. oktober 2014 19.28 | Posodobljeno 22. oktober 2014 19.29 | Piše: STA, P. Pa.

Financial Times je pisal, da se je Slovenija znašla med petimi državami, ki bodo danes dobile opozorilo iz Bruslja, pri Evropski komisiji pa pravijo, da ni nujno, da bo mnenje negativno.

Danes so državljani že lahko predčasno glasovali. Volitve pa so v nedeljo, 25. maja.

BRUSELJ – Evropska komisija je v procesu ocenjevanja proračunskih načrtov držav območja evra začela tehnična posvetovanja z nekaterimi problematičnimi članicami, med katerimi je po neuradnih informacijah tudi Slovenija. V Bruslju vsebinskih vprašanj uradno ne komentirajo, poudarjajo pa, da ta posvetovanja nikakor ne prejudicirajo, da bo mnenje negativno.

Potekajo posvetovanja

Komisija ocenjuje osnutke proračunskih načrtov držav v območju evra – razen Cipra in Grčije, ki sta v programu pomoči in tako pod posebnim nadzorom. Članice so morale načrte oddati do sredine oktobra. Končna mnenja komisije se pričakujejo sredi novembra. A v skladu s pravili lahko komisija v primeru resnih kršitev evropskih proračunskih pravil članico v dveh tednih po prejetju njenega osnutka pozove k reviziji, pri čemer jo mora v enem tednu opozoriti na to možnost in sprožiti tehnična posvetovanja. Ta rok se izteče danes.

»Trenutno potekajo tehnična posvetovanja z nekaterimi članicami,« je danes v Bruslju potrdil tiskovni predstavnik komisarja za gospodarske in finančne zadeve Jyrkija Katainena, Simon O'Connor. Ni pa želel imenovati držav, s katerimi se komisija posvetuje. Britanski časnik Financial Times je v torek poročal o tem, da so države, za katere komisija ugotavlja tveganje resnih proračunskih kršitev, Francija, Italija, Avstrija, Malta in – Slovenija.

Problematična fiskalna prizadevanja?

Slovenijo sicer komisija po neuradnih informacijah opozarja predvsem na nezadostna fiskalna prizadevanja. To sporočilo naj bi bili predstavniki komisije jasno posredovali tudi v okviru nedavne misije, ki je ocenjevala proračunsko in reformno ukrepanje v Sloveniji. Od članic, za katere komisija ugotavlja tveganje resnih proračunskih kršitev, se po neuradnih informacijah pričakuje, da bodo ustrezno upoštevale njene pripombe, pripravile podrobne prilagoditve načrtov in jih tudi javno objavile.

Po navedbah Financial Timesa naj bi komisija omenjenim petim državam danes tudi poslala uradna pisna opozorila, česar pa v komisiji niso potrdili. Posvetovanja potekajo po različnih komunikacijskih kanalih, predvsem po telefonu in elektronski pošti, so pojasnili. Ob tem so v komisiji danes večkrat izrecno poudarili, da posvetovanja ne pomenijo, da bo mnenje prihodnji teden negativno. »Posvetovanje ne prejudicira končne ocene. Če se na tej točki posvetujemo s članico, to ne pomeni, da bo mnenje čez en teden negativno,« je poudaril O'Connor.

Barroso in Juncker usklajena

K temu je dodal, da v upanju, da se bo promet tekstovnih sporočil na njegovem mobilnem telefonu nekoliko sprostil, od komisije danes ni pričakovati nikakršne nadaljnje komunikacije o tej zadevi. Če bi komisija prihodnji teden podala negativno mnenje o proračunskem osnutku kakšne članice, bi imela ta tri tedne časa, da to mnenje upošteva. Če ga ne bi, bi to negativno vplivalo na odločitve komisije v postopku zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja.

Zadevo je danes v Strasbourgu komentiral tudi prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je poudaril, da med njim in odhajajočim predsednikom Josejem Manuelom Barrosom ni razhajanj. »Kar koli stori gospod Barroso, se bom jaz s tem strinjal, saj me prej vpraša za mnenje /.../ Komisija je ena in ne dve. Spoštujem njegove pristojnosti in on moje. A na tej točki delava skupaj. Govoriva z istim glasom,« je poudaril Juncker.

Deli s prijatelji