KRIZA

Bruselj in Moskva danes rešujeta evro

Objavljeno 15. december 2011 08.37 | Posodobljeno 15. december 2011 08.39 | Piše: K. K./ STA

Vrh bo potekal v senci nepravilnosti na nedavnih ruskih parlamentarnih volitvah.

Dmitrij Medvedjev je pozabil zaustaviti avto

BRUSELJ – Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se bo danes v Bruslju sestal s predsednikoma osrednjih institucij EU. V ospredju bodo po pričakovanjih reševanje krize evra in tudi stalni temi v odnosih EU in Rusije – energija in vizumska liberalizacija. Vrh bo sicer potekal v senci nepravilnosti na nedavnih ruskih parlamentarnih volitvah.

Reševanje krize evra

Medvedjev se bo sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in šefom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Za EU bo ena ključnih tem srečanja reševanje krize v območju evra. Evropski voditelji so se na nedavnem vrhu med drugim dogovorili, da bodo članice Unije z dvostranskimi posojili do 200 milijard evrov povečale sredstva Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Ob tem EU tudi od Rusije, Kitajske in drugih tretjih držav pričakuje, da bodo povečale svoje prispevke v IMF in s tem pomagale Evropi rešiti krizo, ki sicer vpliva na ves svetovni finančni in gospodarski sistem.

Postopna odprava vizumov

Za Rusijo pa bo ena ključnih tem vprašanje vizumske liberalizacije. Pričakuje se znaten napredek, saj bosta strani predvidoma dosegli dogovor o postopni odpravi vizumov za kratkoročno bivanje ruskih državljanov v EU.

Kot vselej bodo v ospredju tudi energetske teme, saj je Rusija najpomembnejša dobaviteljica energije članicam EU. Te iz Rusije dobijo več kot 23 odstotkov plina, ki ga porabijo, ter 30 odstotkov surove nafte.

V Evropi je še svež spomin na zimo 2008/09, ko je Moskva zaradi trgovinskih sporov s Kijevom prekinila dobavo plina članicam Unije, zato je za Unijo zanesljivost oskrbe z energijo vselej pomembna tema na sestankih z Rusijo.

Deli s prijatelji