PADLA JE ODLOČITEV

Bruselj Googlu naložil 2,4 milijarde evrov kazni

Objavljeno 27. junij 2017 15.09 | Posodobljeno 27. junij 2017 15.09 | Piše: STA, A. L.

Od Googla zahtevajo, da spremeni poslovni model za storitev Google Shopping, s čimer bi odgovoril na pomisleke komisije.

Vsi prizadeti uporabniki naj bi že danes dobili nazaj izginulo e-pošto.

BRUSELJ – Evropska komisija je danes ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila rekordnih 2,4 milijarde evrov kazni. Google po pojasnilih evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager prevladujoč položaj na trgu zlorablja pri storitvah primerjave cen. V Googlu sicer odločitev spoštujejo, a se z njo ne strinjajo.

»Kar je naredil Google, je v nasprotju z evropskimi konkurenčnimi pravili,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Vestagerjeva. Po njenih pojasnilih Googlovo početje omejuje konkurenco pri ponujanju storitev in inovacij. Tako namreč evropski potrošniki nimajo pristne izbire.

Prednost pred drugimi

Bruselj od Googla zahteva, da spremeni poslovni model za storitev Google Shopping, s čimer bi odgovoril na pomisleke komisije. Evropska komisija ga je obtožila, da je svoji storitvi Google Shopping dajal preveč prednosti pri spletnem iskanju na škodo ostalih cen primerljivih storitev, kot sta npr. Tripadvisor in Expedia.

Z odločitvijo se ne strinjajo

Kot so sporočili iz Googla, odločitev komisije spoštujejo, a se z njo ne strinjajo. Odločitev bodo zdaj pretehtali in se odločili o morebitni pritožbi.

Čeprav je Google doletela visoka kazen, pa je ta vseeno pod najvišjo mogočo – okoli osem milijard evrov oziroma 10 odstotkov Googlovih lanskih prihodkov.

Deli s prijatelji