EU

Bruselj bo še zadnjič ocenil Hrvaško

Objavljeno 26. marec 2013 09.30 | Posodobljeno 26. marec 2013 09.31 | Piše: STA, P. J.

Komisija bo v poročilu predvidoma tudi pozdravila dogovor Slovenije in Hrvaške o Ljubljanski banki.

BRUSELJ – Evropski komisar za širitev Štefan Füle bo danes na izredni seji hrvaške vlade v Zagrebu predstavil zadnje poročilo o pripravljenosti Hrvaške na vstop v EU, ki bo po pričakovanjih pozitivno. Komisija bo v poročilu predvidoma tudi pozdravila dogovor Slovenije in Hrvaške o Ljubljanski banki.

Je Hrvaška izpolnila vse naloge?

Komisija bo po pričakovanjih v poročilu izrazila prepričanje, da bo Hrvaška 1. julija pripravljena na to, da postane 28. članica Unije. Bruselj naj bi namreč ocenil, da je Hrvaška izpolnila deset nalog, ki jih je izpostavil v prejšnjem poročilu, objavljenem oktobra lani, ter da na splošno izpolnjuje pogoje za vstop.

Pozitivna ocena komisije naj bi prepričala še zadnje članice EU, da ratificirajo hrvaško pristopno pogodbo, podpisano decembra 2011. To sta Nemčija in Danska, ratifikacijski postopek se končuje v Sloveniji in na Nizozemskem, poteka pa tudi še v Belgiji, ki ima precej zapletene parlamentarne postopke.

Danes bo predstavljeno poročilo

Zagreb upa, da nobena članica ne bo vztrajala pri dodatnem nadzoru Hrvaške po vstopu v Unijo, saj je prva država, za katero so že pred vstopom uvedli poseben mehanizem nadzora izpolnjevanja zavez od podpisa pristopne pogodbe do polnopravnega članstva, v sklop katerega sodi tudi današnje poročilo.

Po zastoju v pogajanjih zaradi vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško se je tik pred ciljem na poti slovenske sosede v Unijo zapletlo še zaradi vprašanja Ljubljanske banke, saj je Slovenija z njegovo rešitvijo pogojevala ratifikacijo hrvaške pogodbe. To vprašanje sta sosedi rešili s podpisom posebnega memoranduma.

Komisija bo v zadnjem poročilu o pripravljenosti Hrvaške na članstvo v Uniji, ki ga bo objavila danes, predvidoma pozdravila podpis memoranduma Slovenije in Hrvaške, ki opredeljuje vzajemno sprejemljivo rešitev vprašanja prenesenih deviznih prihrankov iz zagrebške podružnice Ljubljanske banke.

Deli s prijatelji