BRODOLOM

Brodolomec preživel štiri dni na odprtem morju

Po padcu iz čolna se je boril z žgočim soncem, lakoto in žejo. Rešili so ga že popolnoma izčrpanega in opečenega.
Fotografija: John je povsem okreval. FOTOgrafije: Facebook
Odpri galerijo
John je povsem okreval. FOTOgrafije: Facebook

Inštruktor vožnje iz Singapurja je preživel štiri noči v Južnem kitajskem morju, pri sebi je imel le reševalni obroč in nekoristen nahrbtnik. Njegova odisejada se je začela 4. maja, ko se je odpravil na potapljanje ob obali otoka Tioman.
Zahvalil se je svojim rešiteljem.
Zahvalil se je svojim rešiteljem.

John Low se je pripravljal na potop, ko ga je presenetil velik val, ki ga je vrgel z zasidranega čolna. Še preden je doumel, kaj se je zgodilo, se je čoln potopil. Hitro je pograbil obroč in nahrbtnik. Sprva ga ni skrbelo, prepričan je bil, da bo lahko priplaval do obale, a je kmalu spoznal, da so tokovi premočni. Do desete ure ponoči sploh ni več videl obale.

Naslednje štiri dni je bil povsem sam, brez hrane in vode, prepuščen morju na milost in nemilost. V agoniji se je začel pogovarjati z reševalnim obročem, ki mu je pravil brat, in z uro na zapestju. Sonce ga je močno opeklo, ker ga je drgnjenje tkanine ob kožo preveč bolelo, je slekel majico in hlače. A to ni bila dobra poteza, saj je bil še bolj izpostavljen pripeki. »Če sem imel glavo dvignjeno, me je opeklo,« se spominja Low.


»Zaščitil sem se lahko le tako, da sem namočil obraz v vodo.« Čutil je tudi, kako so se morske živali približale njegovim stopalom. Šestdesetletni brodolomec je imel že privide in prisluhe, a se ni hotel vdati; ves čas je imel pred očmi svojo družino. Četrte noči pa se je zgodil čudež. Opazili so ga z ladje Diogo Cao in ga potegnili na krov. Po šestih dneh intenzivne nege je popolnoma okreval in se že sestal z rešitelji ter se jim še enkrat zahvalil. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije