NOVA DOBA

Britannica le še na zaslonu

Objavljeno 19. marec 2012 10.41 | Posodobljeno 19. marec 2012 10.41 | Piše: E. B.

Slovita enciklopedija se poslavlja od tiskanih knjig in se preusmerja v digitalne vsebine.

Britannica se po 244 letih poslavlja od tiskane različice (foto: shutterstock.com).

Sodobnim trendom se je vdala celo slovita Encyclopaedia Britannica, ki se je po 244 letih odpovedala svoji tiskani izdaji: 32-delna zakladnica znanja bo po novem namreč na voljo zgolj v elektronski različici. Britannica izgublja digitalno bitko z Wikipedio in drugimi tekmicami, zato bo stopila v korak s časom in prevetrila poslovanje: kot se kaže že nekaj let, več kot 85 odstotkov prihodkov prinašajo spletna naročila, le 15 pa prodaja od vrat do vrat in ponudba v knjigarnah.

V boj z Wikipedio

»Zavedali smo se, da bo ta dan prišel, a nismo pričakovali, da se bo to zgodilo tako hitro. Tiskane enciklopedije so v velikem zaostanku že vrsto let,« je prelomno odločitev pojasnil Jorge Cauz, predsednik založbe. Britannica seveda ni edina, ki ne more sprazniti zalog tiskanih knjig: sodobna tehnologija je olajšala dostop do informacij, in medtem ko so številne druge založbe nemudoma začele slediti smernicam, je Britannica trmasto vztrajala pri klasičnih izdajah in se upirala novostim na trgu. To zdaj ni več mogoče, če želijo obstati, pojasnjujejo, zato so že predstavili elektronsko različico enciklopedije, namenjeno tabličnim računalnikom in celo pametnim telefonom, pripravljajo pa tudi spletno različico, ki bo stopila na prste Wikipedii, napovedujejo: »Natisnjena knjiga je zastarela, že ko pride iz tiskarne. Spletno pa lahko posodabljaš vsako minuto,« je še prepričan Cauz, ki zagotavlja, da bo Britannica tako kakor njena največja prihodnja tekmica omogočala najti informacije z eno samo ključno besedo, pristavil pa je še, da se založba v zadnjih letih usmerja tudi v ponudbo šolskega gradiva.

Za Britannico skrbi več kot 100 urednikov in več kot 4400 piscev

Encyclopaedia Britannica je največja in najstarejša angleška zakladnica znanja, za katero skrbi več kot 100 urednikov in več kot 4400 piscev: ti so vsako leto dopolnjevali, popravljali in dodajali gesla, zdaj bodo, seveda okrepljeni z novimi sodelavci, podatke posodabljali vsak dan. Prva tiskana različica je nastala med letoma 1768 in 1771 v Edinburgu v treh delih, že četrta izdaja se je razširila na 20 knjig, zadnje pa so jih štele kar 32.

Deli s prijatelji