KAJ SE BO ZGODILO?

Britanci zapuščajo EU: funt strmoglavil, zlato se draži

Objavljeno 24. junij 2016 09.49 | Posodobljeno 24. junij 2016 10.20 | Piše: A. L.

Nekaj vplivov na trg je že.

Fotografija je simbolična.

BRUSELJ – Zdaj je tudi uradno, da je večina Britancev na referendumu glasovala za izstop iz EU. Slovenska evropska poslanka Tanja Fajon je dejala, da je to slab dan za Evropo. Podobno bi lahko rekli tudi za funt, ki mu je vrednost precej padla. Bloomberg poroča, da je glede na dolar dosegel najnižjo vrednost v zadnjih 31 letih. Na drugi strani pa se draži zlato, v katerem mnogi vlagatelji vidijo varno zavetje.

»Tesen rezultat kaže, da bi lahko bila odločitev tudi drugačna in da se mnogi na Otoku zavedajo negativnih posledic, ki jih ta odločitev prinaša tako za državo kot za EU. Kar se Slovenije tiče, bi rada politike, gospodarstvenike, civilno družbo in oblikovalce javnega mnenja pozvala k resni javni razpravi o prihodnosti EU in temeljitemu razmisleku, kakšno mesto želimo imeti v njej. Glede same EU pa bo treba tako organizacijsko kot vsebinsko na novo postaviti nekatera pravila in razmerja. Unija v tem trenutku bolj kot kar koli drugega potrebuje povezovanje, zato bo to seveda težka preizkušnja,« meni Fajonova.

Vivian Reding, članica Evropskega parlamenta, je denimo izjavila, da je včasih boljša ločitev kot slab zakon.

Odzval se je tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je dejal, da so se Britanci podali na pot, ki bo izjemno težka in trnova, ne samo zanjo, ampak tudi za države, ki z njo aktivno sodelujejo tako gospodarsko kot politično. Prepričan je, da je EU za vse države Evrope prave pot, pot gospodarskega razvoja in dviga blaginje: »Rezultati referenduma v Veliki Britaniji nas tako ne smejo pasivizirati, ampak morajo dati dodatni zagon temu, da vse države članice EU naredimo še več za boljšo, kakovostnejšo in predvsem državljanom in državljankam prijazno Evropsko unijo. Le s skupnim trudom bomo prišli do skupnega uspeha.« 


Deli s prijatelji