REFERENDUM

Britanci odločili: Hočemo izstop iz Evropske unije

Objavljeno 24. junij 2016 09.02 | Posodobljeno 24. junij 2016 09.03 | Piše: STA, Pe. J.

Britanci so na četrtkovem referendumu o članstvu Velike Britanije v EU izglasovali izstop, so danes razglasili mediji na Otoku.

LONDON – Dosedanji rezultati zgodovinskega referenduma kažejo, da so bili Britanci zelo razdeljeni glede vprašanja članstva v EU. Medtem ko so prebivalci Londona in Škotske glasovali za obstanek v uniji, sta Vels (Wales) in večji del Anglije, zlasti na severu, podprla brexit. Po podatkih britanske volilne komisije se je referenduma udeležilo 33,5 milijona od 46,5 milijona upravičencev oz. 72,2 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanski funt je po objavi delnih izidov strmoglavil na najnižjo raven po letu 1985. Njegova vrednost je padla za več kot 10 odstotkov (na 1,33 dolarja).

»Naj se 23. junij zapiše v zgodovino kot naš dan neodvisnosti,« je delne izide komentiral eden glavnih zagovornikov odhoda iz unije, vodja evroskeptične stranke Ukip Nigel Farage, ki je Britancem obljubljal, da bo država z izstopom iz EU znova vzela vajeti v svoje roke. »Če so napovedi prave, bo to zmaga za prave ljudi, zmaga za običajne ljudi, zmaga za dostojne ljudi,« je dejal na zabavi zagovornikov izstopa v Westminstru. Britanski medijski hiši BBC in Sky News sta sicer napovedali zmago zagovornikov odhoda iz EU.

Britance so očitno prepričale obljube, da bodo znova prevzeli nadzor nad lastno usodo in sami odločali o migracijah, če bodo podprli izstop iz zveze 28 držav. Njihova odločitev bo gotovo obudila strahove pred učinkom domin v evroskeptičnih državah članicah, kar bi lahko še dodatno ogrozilo trdnost EU, ki se že tako spopada z gospodarsko in begunsko krizo.

Britanski premier David Cameron, ki je poskušal Britance prepričati, naj glasujejo za obstanek v EU, bo zdaj gotovo pod velikim pritiskom, naj odstopi. Na položaju bi ga lahko nasledil bivši londonski župan Boris Johnson, Cameronov tekmec iz konservativne stranke, ki je vodil kampanjo za izstop iz EU.

Deli s prijatelji