PRAV POSEBEN ZEMLJEVID

Britanci izdelali zemljevid najcenejših piv, ki je razveselil mnoge

Dobrega pol litra stane povprečno od 4,5 do 7,7 evra. Najcenejše pijejo v Coventryju, najdražje v Londonu.
Fotografija: V Londonu vas bo nazdravljanje s hmeljevim napitkom drago stalo. FOTO: William87, Getty Images
Odpri galerijo
V Londonu vas bo nazdravljanje s hmeljevim napitkom drago stalo. FOTO: William87, Getty Images

Britanci vsaj tako radi kot Slovenci popijejo kozarec piva. Ker tudi na Otoku ta navada, če se ji pogosto predajamo, precej stane, so se tamkajšnji pivopivci razveselili prav posebnega zemljevida, na katerem so vrisani kraji, kjer si človek še lahko privošči kozarček po pošteni ceni.

Coventry slovi po katedrali sv. Mihaela, a tudi po poceni pivu. Za britanski žep, kajpak. FOTO: Claudiodivizia, Getty Images
Coventry slovi po katedrali sv. Mihaela, a tudi po poceni pivu. Za britanski žep, kajpak. FOTO: Claudiodivizia, Getty Images

Na vrh lestvice mest z najcenejšim pivom se je zavihtel Coventry, kjer je za pinto (malce več od našega velikega, pollitrskega piva) treba odšteti 4,44 evra (3,89 funta). Sledita mu Newcastle upon Tyne na drugem mestu s ceno 4,69 evra (4,11 funta) in tretjeuvrščeni Swansea, kjer stane pivo povprečno 4,97 evra (4,36 funta). Dokaj poceni ga lahko spijete tudi v škotskem Aberdeenu, ki je bolj znan po viskiju. Tam vas bo stalo povprečno 5,01 evra.

Kljub draginji

Najdražje vam ga bodo pričakovano zaračunali v Londonu: za dobrega pol litra boste v prestolnici v povprečju odšteli 7,70 evra (6,74 funta). Brezsramno vam bodo izpraznili žepe tudi v Brightonu, kjer kozarec piva v povprečju stane 7,61 evra (6,66 funta). Vse kaže, da ni naključje, da Britanci Brightonu rečejo kar primorski London. Opravljenim izpitom poceni ne morejo nazdraviti niti študentje v Oxfordu, kjer strežejo povprečno tretje najdražje pivo na Otoku. Cena 6,62 evra (5,8 funta) prav gotovo ni za vsak študentski žep.

Kljub draginji pa se Britanci tolažijo, da imajo številna evropska mesta še precej višje cene. Za pivo v Bergnu na Norveškem je denimo treba odšteti 10,18 evra. No, tudi Slovenci se, vsaj v Ljubljani s cenami od tri do pet evrov, s poceni pivom ne moremo ravno hvaliti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije