NAPOVEDI

Britanci in Francozi z bombami nad džihadiste?

Objavljeno 07. september 2015 18.58 | Posodobljeno 07. september 2015 18.58 | Piše: Mo. S.

Francoski predsednik Hollande je naročil izvidniške prelete, britanski premier Cameron pa pravi, da so razlogi za posredovanje precej močni.

Bosta Velika Britanija in Francija lahko ustavili krvavo vojno v Siriji?

LONDON, PARIZ – Se bodo države zahodne Evrope aktivno uprle ekstremistom Islamske države? Velika Britanija naj bi namreč razmišljala o zračnih napadih na to organizacijo v Siriji z namenom ustaviti teroriste, zaradi katerih na tisoče ljudi beži v upanju na boljše življenjske razmere.

Britanski premier David Cameron, finančni minister George Osborne, obrambni minister Michael Fallon in zunanji minister Philip Hammond se strinjajo, da obstajajo močni razlogi za posredovanje v Siriji in sosednjem Iraku. Pričakovati je, da bodo konservativci nasprotovali predlogu, Cameron pa se bo moral verjetno zadovoljiti s podporo opozicijskih laburistov, poroča jutarnji.hr. Predsednica Škotske nacionalne stranke Nicola Sturgeon, ki je predlogu sprva nasprotovala, je zdaj menda sklenila, da bo proučila možnost bombnih napadov kot del dolgoročnega načrta o dokončanju krvavega konflikta v Siriji.

Cameron je bil po podobnem načrtu leta 2013 razočaran. Takrat so se konservativci pridružili laburistični stranki in načrte o zrušenju režima sirskega predsednika Bašarja al Asada spodkopali, tokrat pa bi lahko bilo drugače, saj se evropskim državam, tudi Veliki Britaniji, bližajo množice beguncev iz Sirije.

Francoski predsednik naročil izvidniške prelete

Medtem pa o nečem podobnem razmišljajo tudi francoske oblasti. Tudi te namreč omenjajo možnost zračnih napadov v Siriji, in sicer skupaj z mednarodno koalicijo, ki jo vodijo ZDA. Časnik Le Monde se pri tem sklicuje na vire blizu oblastem. Francija je bila sicer prva država, ki se je koaliciji pridružila, ampak le za napade v Iraku, ne pa Siriji, saj je takrat menila, da bi to lahko koristilo sirskemu predsedniku. Namesto tega je oborožila zmerne upornike, ki se borijo proti njemu.

Danes je o tematiki spregovoril tudi francoski predsednik François Hollande, ki želi težave sirskih beguncev reševati pri samem izvoru, torej pri reševanju krize v njihovi državi. Izključil je kopensko intervencijo, je pa napovedal izvidniške prelete nad Sirijo. »Nedosledno in nerealno bi bilo poslati francoske sile v akcijo v Siriji. Ne bomo intervenirali na kopnem. Od ministrstva za obrambo sem zahteval, naj od jutri naprej izvaja izvidniške prelete nad Sirijo,« je povedal in dodal, da bodo s tem pomagali pri usmerjanju letalskih napadov na položaje džihadistov.

Deli s prijatelji