KONTROLA

Brez telesnih skenerjev ne bo šlo iz Nemčije

Objavljeno 01. november 2014 15.25 | Posodobljeno 01. november 2014 15.27 | Piše: STA, D. P.

Kot je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Tobias Plate, zato veliko potnikov sprejme pregled z novimi skenerji.

V streljanju na frankfurtskem letališču sta življenje izgubila dva človeka (fotografija je simbolična).

BERLIN – Na vseh nemških mednarodnih letališčih bodo začeli uporabljati telesne pregledovalnike (skenerje). Njihova uporaba bo sicer tako kot doslej prostovoljna in omejena na potnike, namenjene v ZDA in Izrael. Po navedbah nemškega zunanjega ministrstva so razlog za dodatne pregledovalnike spremenjene varnostne razmere.

Še 14 pregledovalnikov

Telesne pregledovalnike, ki so pred leti v javnosti dvignili veliko prahu, češ da pomenijo poseg v zasebnost potnikov, že uporabljajo na šestih nemških letališčih – v Frankfurtu, berlinskem Schönefeldu, Münchnu, Düsseldorfu, Hamburgu in Stuttgartu.

Kot so za revijo Spiegel potrdili na nemškem zunanjem ministrstvu, naj bi še pred koncem leta namestili dodatnih 14 pregledovalnikov na letališčih v Düsseldorfu in Stuttgartu ter na letališču Köln/Bonn, prihodnje leto pa naj bi na mednarodnih letališčih v Nemčiji namestili še 75 pregledovalnikov. Njihova uporaba bo v Nemčiji tako kot doslej prostovoljna in omejena na potnike, namenjene v ZDA in Izrael. Alternativa za potnike, ki ne želijo skozi skener, je ročni pregled.

Brez prisile

V skladu z evropsko zakonodajo lahko države članice uporabljajo te pregledovalnike, vendar potnikov ne smejo prisiliti v pregled z njimi. Nekatere različice namreč s pomočjo rentgenskih žarkov ali mikrovalov omogočajo slikanje oseb, kot če bi bile gole.

Nove različice pregledovalnikov, kakršne bodo uporabljali tudi na nemških letališčih, ne prikazujejo slik telesa, temveč na piktogramu označujejo dele telesa, ki jih je treba pregledati. Kot je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Tobias Plate, zato veliko potnikov sprejme pregled z novimi pregledovalniki.

Deli s prijatelji