SRBSKE TEŽAVE

Brez parade ponosa ogrožena evropska pot države

Objavljeno 30. september 2013 17.49 | Posodobljeno 30. september 2013 16.40 | Piše: STA, K. K.

Ta vikend je letošnja parada ponosa v Beogradu iz varnostnih razlogov odpovedana, priprave na parado prihodnje leto pa bi se morale začeti danes, meni srbski predsednik Tomislav Nikolić.

BEOGRAD – Danes bi se morale začeti priprave za parado ponosa prihodnje leto, da ne bi odpoved takšne prireditve ogrozila evropske poti Srbije, je danes dejal srbski predsednik Tomislav Nikolić. Poudaril je, da imajo po ustavi Republike Srbije vsi državljani, tudi pripadniki lezbične in gejevske skupnosti, zagotovljeno pravico do zbiranja. To je eden od postulatov, za katere se bo Srbija zavzemala v okviru bitke za človekove pravice. V soboto je namreč parado v Beogradu oblast prepovedala.

Varnostni pomisleki

Potem ko so srbske oblasti prepovedale za soboto napovedano parado ponosa v Beogradu, je približno 100 aktivistov že v petek zvečer odšlo na ulice. Sprehodili so se po eni glavnih mestnih prometnic od sedeža vlade do parlamenta. Kljub prvotnim varnostnim pomislekom se je pohod končal brez incidentov. »Ne bomo se umikali, ker nismo mi tisti, ki jih je treba umakniti z ulic ali izolirati,« je po pohodu povedala članica organizacijskega odbora parade ponosa Maja Mićić. Pohod, na katerem so nosili zastave mavričnih barv in transparente z napisi, kot so »Imamo ponos«, so spremljale okrepljene policijske sile, po 45 minutah pa so se udeleženci mirno razšli. Bralka Svetlana nam je posredovala fotografijo, iz katere je razvidno, da je bilo tudi v soboto na beograjskih ulicah opaziti večjo prisotnost varnostnih sil.

Srbski urad za koordinacijo varnostnih služb je v petek zvečer po več kot triurnem sestanku sporočil, da parade ponosa v Beogradu ne bo. Srbski premier Ivica Dačić je povedal, da je bila takšna odločitev sprejeta predvsem iz varnostnih razlogov. Politično bi bilo po njegovih ocenah boljše, da parado dopustijo, toda glede na izkušnje iz leta 2010, ko je prišlo do spopadov med policijo in desničarskimi ekstremisti, ki so poskušali napasti udeležence parade, so se odločili, da ne bodo tvegali. Zaradi varnostnih tveganj so sicer parado odpovedali že leta 2009 in 2011.

Bruselj razočaran

»Želel bi, da lahko rečem, da ni nikakršnih pomislekov. Nihče ni kapituliral pred huligani, ne gre za to, saj se policija lahko sooči z njimi. A vprašujem se, ali je izvedba tega shoda dovolj visoka cena, da se ustvari atmosfera kot pred nekaj leti,« je dejal Dačić. Po njegovih besedah takšne stvari zahtevajo svoj čas. Povedal je, da bo v pogajanjih Srbije z EU zagotovo tudi ta tema prišla na dnevni red, a da je v tem trenutku najpomembnejša varnost državljanov.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je izrazil obžalovanje nad odločitvijo Beograda, da ponovno prepove parado ponosa. »To je neizkoriščena možnost, da se pokaže spoštovanje temeljnih človekovih pravic,« je dejal in dodal, da morajo bodoče članice EU »sprejeti vrednote, kot so pravica do zbiranja in svoboda izražanja«. Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schultz je izpostavil, da je treba »spoštovani pravice vseh«. Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin (Alde/LDS) pa je ocenil, da »sporočila vlade domači javnosti in javnosti v državah članicah EU govorijo o tem, da institucije države Srbije ne opravljajo svojega dela«.

Obžalovanje nad dejstvom, da je bila odpovedana že tretja zaporedna parada ponosa v Beogradu, so izrazili tudi v Svetu Evrope. »Srbija mora držati pod nadzorom škodljivo huliganstvo in nestrpnost. Tistim, ki sovražijo homoseksualce, se ne sme dovoliti, da spodkopavajo svobodo izražanja in zbiranja,« je po navedbah srbske tiskovne agencije Beta povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Sveta Evrope Thorbjørna Jaglanda.
 


 

Deli s prijatelji