VARČEVALNI UKREPI

Brez milosti: na cesto 30.000 javnih uslužbencev

Objavljeno 04. maj 2013 16.19 | Posodobljeno 04. maj 2013 16.19 | Piše: STA, T. L.

Portugalski javni uslužbenci bodo morali poleg tega po novem delati 40 in ne več le 35 ur tedensko.

Portugalcem se obetajo še bolj črni časi.

LIZBONA – Portugalska bo zmanjšala število zaposlenih v javnem sektorju za 30.000 in dvignila upokojitveno starost za leto dni (na 66 let), je v petek napovedal portugalski premier Pedro Passos Coelho. Javni uslužbenci bodo morali poleg tega po novem delati 40 in ne več le 35 ur tedensko. S temi in nekaterimi drugimi varčevalnimi ukrepi v okviru »srednjeročnega programa« vlade, ki naj bi začeli veljati prihodnje leto, naj bi država v treh letih prihranila 4,8 milijarde evrov.

Ne za nove davke, da za zmanjšanje javne potrošnje

»S temi ukrepi naši evropski partnerji ne bodo mogli dvomiti o naši zavezanosti reševalnemu paketu,« je v nagovoru narodu poudaril premier. »Če bi zdaj omahovali, bi to škodilo naši kredibilnosti, kolikor smo si je že uspeli povrniti,« je dodal. Obenem je ponovil, da oblasti javnofinančnih težav ne bodo reševale z dvigovanjem davkov, ampak prek »strukturnih zmanjševanj v javni potrošnji«.

Portugalska je leta 2011 prejela 78 milijard evrov pomoči od EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Rekordno visoka brezposelnost

Ostri varčevalni rezi, s katerimi skušajo oblasti v Lizboni izpolniti pogoje za nadaljevanje tuje finančne pomoči, so že doslej močno razjezili Portugalce in sprožili množične proteste. Brezposelnost v državi je rekordno visoka, skoraj 18-odstotna, portugalsko gospodarstvo pa naj bi se letos že tretje leto zapored 'skrčilo'.

Minuli mesec je portugalsko ustavno sodišče kot neustavne zavrnilo za več kot milijardo evrov varčevalnih ukrepov, ki jih je želela uvesti vlada. Sledila so opozorila premierja, da bo zdaj treba varčevati drugje, sicer državo čaka kolaps.
 

Deli s prijatelji