V BRUSLJU

Bratuškova k Barrosu po zeleno luč

Objavljeno 28. junij 2013 17.25 | Posodobljeno 28. junij 2013 17.25 | Piše: STA, P. J.

»Vsak izgubljen mesec je res izgubljen. To je edini namen današnjega sestanka,« je dejala Bratuškova.

BRUSELJ – Vrednost prvega svežnja slabih terjatev iz Nove Ljubljanske banke (NLB), ki ga bodo po tržni ceni prenesli na slabo banko najpozneje v začetku prihodnjega tedna in ki ne potrebuje soglasja Bruslja, bo okoli 100 milijonov evrov, je danes v Bruslju nakazala premierka Alenka Bratušek, pri tem pa poudarila, da gre za okvirne ocene.

Po pogovoru z ministrom za finance

Prvi sveženj slabih terjatev bodo po premierkinih besedah na slabo banko prenesli danes ali najpozneje v ponedeljek oziroma v torek. »Danes nisem govorila z ministrom za finance. Govorila sva včeraj. On je rekel, da bo v ponedeljek oziroma torek absolutno narejen prenos prvega, manjšega paketa, za katerega ne potrebujemo soglasja EU,« je povedala Bratuškova.

Na vprašanje, kakšna bo vrednost prvega svežnja, pa je odgovorila: »Ne znam natančno povedati. Mislim, da okoli 100 milijonov evrov, vendar me, prosim, glede tega ne držite za besedo. Govorimo o majhnem deležu, nato pa bo šlo za bistveno večje številke.«

K Barrosu na njeno željo

Najprej bodo na slabo banko prenesli terjatve po tržni ceni, za katere ne potrebujejo zelene luči Bruslja, ki je nujna za prenos preostalih terjatev, pri katerih gre za državno pomoč. O teh bo premierka danes govorila na sestanku s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Prosila ga bo za hitro odobritev prenosa preostalih terjatev in s tem reševanja največje slovenske banke, NLB.

»Z Barrosom se dobim na svojo željo. Nikakor ne gre za dodatna preverjanja Evropske komisije. Sama sem želela še enkrat jasno povedati, kako zelo pomembno je za nas, da tudi paket, za katerega potrebujemo soglasje EU, dobi soglasje za prenos čim prej,« je pojasnila.

Čimprejšnje soglasje iz Bruslja je po njenih besedah nujno, da bodo lahko banke čim prej usposobili, da začnejo servisirati naše gospodarstvo. »Vsak izgubljen mesec je res izgubljen. To je edini namen današnjega sestanka,« je poudarila.

Slovenska vlada je tudi prenos večjega dela terjatev sprva načrtovala do konca junija, toda Bruselj prej zahteva izvedbo neodvisnega pregleda kakovosti aktive bank in stresnih testov. Pregled kakovosti aktive NLB že poteka, opravlja pa ga družba Deloitte.

Stresni testi se po besedah Bratuškove še ne izvajajo, a premierka ob tem opozarja, da se na tem področju stvari odvijajo iz dneva v dan, pri čemer dopušča tudi možnost, da s kakšno zadevo v tem trenutku ni seznanjena. Neuradno se omenja, da bi lahko stresne teste izvajala družba, ki je preverjala pripravljenost španskih bank 'na šoke'. Gre za svetovalno družbo Oliver Wyman. Premierka ni želela ugibati o tem, kdaj bodo pregled aktive in stresni testi izvedeni in kdaj bo Bruselj prižgal zeleno luč za prenos preostalih terjatev NLB na slabo banko.

Pojasnila je, da od Barrosa danes ne pričakuje konkretne zaveze in da ne želi špekulirati z datumi, verjame pa, da po izvedbi vseh pregledov Evropska komisija ne bo imela več problemov s soglasjem vsaj za reševanje največje banke. Pri tem je še enkrat poudarila, da si to soglasje želijo »čim prej«.

Deli s prijatelji