SREČANJE

Bratuškova je Milanoviću ponudila pomoč

Objavljeno 22. junij 2013 15.13 | Posodobljeno 22. junij 2013 15.14 | Piše: STA, P. J.

Današnje srečanje v Opatiji je prvo srečanje Bratuškove in Milanovića na Hrvaškem.

OPATIJA – Slovenska premierka in predsednik hrvaške vlade, Alenka Bratušek in Zoran Milanović, sta danes po uri pogovorov v Opatiji v izjavi za novinarje poudarila, da je Evropska unija priložnost za nadaljevanje političnega in gospodarskega sodelovanja ter dialoga med državama.

Ob tem je Bratuškova dodala, da sta sodelovanje in dialog »absolutno edina in prava pot«. Milanović je napovedal, da je današnje srečanje le eno od rednih podobnih delovnih srečanj. Predsednica slovenske vlade je ob tej priložnosti sosedom ponovno čestitala za vstop v EU ter Hrvaški, ki bo 1. julija postala nova članica EU, zaželela dobrodošlico. Izrazila je tudi pripravljenost, da Slovenija, če bo treba, še naprej pomaga Hrvaški.

Hrvaški premier je poudaril, da je treba sodelovati pri skupnih ciljih in interesih, in izpostavil gospodarsko sodelovanje. O izvajanju memoranduma za reševanje spora o Ljubljanski banki je Milanović dejal, da postopki v zvezi z Ljubljansko banko na hrvaških sodiščih ne bodo ustavljeni, je pa izrazil upanje, da se bo našla rešitev.

Današnje srečanje v Opatiji je prvo srečanje Bratuškove in Milanovića na Hrvaškem. Hrvaški premier je bil sicer prvi tuji gost Bratuškove, potem ko je marca prevzela položaj predsednice vlade. Takrat sta ocenila, da so odnosi med državama dobri ter poudarila pomembnost sodelovanja.

Hrvaški premier se je namreč na povabilo slovenske kolegice 2. aprila v državnem zboru udeležil ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU. Slovenija je pogodbo ratificirala, potem ko sta državi marca podpisali memorandum o reševanju spora o Ljubljanski banki.

Deli s prijatelji