PRVI POLET

Brata Wright je na nebu prehitel Nemec?

Objavljeno 15. april 2013 19.15 | Posodobljeno 15. april 2013 19.15 | Piše: Miloš Krmelj

Bavarec Gustave Whitehead naj bi bil leta 1901 prvi poletel z motornim letalom.

Zgodovina nas uči, da sta brata Orville in Wilbur Wright 17. decembra 1903 pri Kitty Hawku v ameriški zvezni državi Severna Karolina izvedla prvi polet motornega letala s človeško posadko. A rastoče število letalskih strokovnjakov navaja, da to v resnici sploh ni bil prvi polet, saj naj bi ju dve leti prej, torej 1901., prehitel nemški priseljenec Gustave Whitehead (rojen kot Gustav Albin Weisskopf). A edina znana fotografija vzleta njegovega letala Condor je preveč nejasna in zamegljena, da bi lahko potrdili polet. Poleg tega se je njen original izgubil že pred več desetletji.

Znana strokovna letalska revija podprla Nemca

Večina sedanjih pomembnih letalskih zgodovinarjev ne pripisuje pomena časopisnim poročilom in zapisom, ki navajajo, da je Whitehead naredil več poletov še pred bratoma Wright. A znana strokovna letalska revija All The World's Aircraft je nedavno podprla Nemca. »V zgodnjih jutranjih urah 14. avgusta 1901 se je letalo Condor z Whiteheadom zagnalo po zatemnjenih ulicah Bridgeporta (ameriška zvezna država Connecticut, op. a.). Prisotni so bili njegovo osebje in povabljeni gostje,« piše Paul Johnson, urednik omenjene revije. »V mirnem zraku jutranje zore so se razprla krila Condorja in nato je vzletel z odprtega ozemlja pri Fairfieldu, dobrih 24 kilometrov od mesta, in tako izvedel dva demonstracijska poleta. Letel je približno dva kilometra na višini 15 metrov.« Johnson trdi, da je bil Whiteheadov v primerjavi s poletom bratov Wright neroden in okoren, saj je Nemec s svojim letalom le manevriral. »Pri tem je seveda treba poudariti, da se je to zgodilo dve leti pred tem, ko sta brata Wright s svojim Flyerjem preletela nekaj deset metrov v ravni liniji, potem ko sta vzletela z uporabo lesene tračnice, pritrjene na tla,« še piše Johnson.

Seveda niso vsi prepričani o dosežku Whiteheada. Fotografija njegovega poleta naj bi, kot rečeno, postala zamegljena zaradi jutranje svetlobe, zato je javnosti znana le litografija risbe, ki so jo naredili po fotografiji. Kritiki se čudijo še, zakaj se je zgodba o tem poletu pojavila samo v nekaj časopisih in ni prišla na naslovnice takrat najbolj znanih medijev. Pri reviji All World's Aicraft špekulirajo, da se je Whitehead izgubil v zgodovini, ker je imel slab občutek za posel.

Deli s prijatelji