NAPAD

Brata Carnajev nameravala razstreliti tudi Times Square

Objavljeno 26. april 2013 10.20 | Posodobljeno 26. april 2013 10.21 | Piše: STA, P. J.

Preostanek eksploziva in orožje sta želela uporabiti na newyorškem Times Squaru, a jima k sreči to ni uspelo.

NEW YORK – Osumljena čečensko-ameriška terorista, brata Carnajev, ki sta na bostonskem maratonu z dvema bombama ubila tri, ranila pa več kot 180 oseb, sta se med begom pred policijo na mah odločila, da bosta preostanek eksploziva in orožje uporabila za napad na newyorški Times Square. Na srečo Newyorčanov in turistov so ju bostonski policisti prej onemogočili.

Zmanjkalo jima je goriva

Novico sta na novinarski konferenci v četrtek potrdila newyorški župan Michael Bloomberg in policijski komisar Ray Kelly. Dobila sta jo od preiskovalcev, ki v bostonski bolnišnici zaslišujejo 19-letnega Džoharja Carnajeva. Njegov brat 26-letni Tamerlan Carnajev je bil med spopadom s policijo v predmestju Bostona Watertown ubit.

Osumljenca sta se po pokolu v ponedeljek prejšnjega tedna potuhnila, dokler ni v medijih zaokrožila njuna fotografija. Prejšnji četrtek sta se najprej zapletla v spopad z univerzitetno policijo, pri čemer sta enega policista ubila, drugega pa ranila. Nato sta ugrabila avtomobil in voznika. V avtomobil sta naložila pet cevnih bomb in eno, izdelano iz ekonomlonca, ter ročno orožje.

Med vožnjo sta se odločila, da bosta preostali material uporabila za napad na Times Square, vendar pa jima je zmanjkalo goriva, in ko je Tamerlan točil gorivo, Džohar pa je vstopil v trgovino po hrano, jima je voznik avtomobila pobegnil in poklical policijo. Nato je prišlo do spopada s policijo, v katerem je bil Tamerlan ubit, Džohar pa je pobegnil, vendar so ga kmalu zatem ujeli.

»Hvaležni smo, da nam ni bilo treba izvedeti, ali bi ju lahko ustavili, preden bi napadla Times Square,« je dejal Bloomberg in priznal, da jim napada verjetno ne bi mogli preprečiti. Čeprav nevarnosti zaradi bratov Carnajev v četrtek ni bilo več, pa so Times Square preplavili policisti. Turiste je dodatno strašil tudi napis na enem od mnogih ekranov na osrednjem mestnem trgu, ki jih je obveščal, da se je pripravljal napad.

Že večkrat tarča napadov

Times Square je sicer priljubljeni cilj teroristov, saj je vedno nabito poln ljudi, Medijsko središče sveta, kot je New York, pa zagotavlja veliko odmevnost napada. Nazadnje ga je skušal razstreliti Pakistanec Fajsal Šahzad leta 2010, vendar njegove doma narejene bombe v avtomobilu ni razneslo.

New York ima najmočnejšo policijo v ZDA, varnostno kamero na vsakem vogalu, nenapovedane preglede torb na podzemni železnici in kontrole ob vstopu v praktično vsako večjo zgradbo, vendar se je, kot kaže, doslej že najmanj dvakrat izognil terorističnemu napadu čisto po naključju.

Džohar Carnajev ostaja v bolnišnici, kjer je menda nehal sodelovati s preiskovalci, ko so ga seznanili s pravico do molka. Njegov oče Anzor sicer še ni prišel v ZDA iz ruskega Dagestana po Tamerlanovo truplo, mati obeh osumljenih teroristov pa o potovanju še razmišlja, ker je bila lani, preden je zapustila ZDA, aretirana zaradi kraje blaga v trgovini in se boji, da jo bodo spet zaprli.

Napad na administracijo

Kongresniki v Washingtonu medtem še 'brusijo nože' za napad na administracijo predsednika Baracka Obame. Obveščevalna agencija Cia je namreč pred letom in pol Tamerlana Carnajeva na podlagi informacij ruskih obveščevalcev uvrstila na seznam terorističnih osumljencev. Vprašanje, na katero bo treba odgovoriti, je, zakaj ni ukrepal FBI oziroma kdo drug od pooblaščenih za lov na teroriste na ameriškem ozemlju.

Teroristi Al Kaide so 11. septembra leta 2001 pobili skoraj 3000 ljudi predvsem zaradi tega, ker administracija predsednika Georgea Busha ni dovolj resno jemala grožnje teroristične mreže pod vodstvom danes pokojnega Osame bin Ladna. Tudi takrat je imela Cia podatke o tem, da je nekaj osumljenih teroristov prišlo v ZDA, vendar FBI prav tako ni ukrepal. Ko je bilo že prepozno, pa se je začela svetovna vojna proti terorizmu.

Deli s prijatelji