ŠTEVILKE

Božiček popije kar 130 milijonov litrov mleka

Objavljeno 24. december 2013 20.01 | Posodobljeno 24. december 2013 20.01 | Piše: U. S.

Vsako leto na božični večer Božiček in njegovi palčki zares garajo.

Starši se vsako leto v tem času spopadajo z nešteto vprašanji svojih potomcev o Božičku, zato je skupina znanstvenikov, med njimi so bili tudi angleški ekonomisti, staknila glave in ustvarila zabavni priročnik, ki poskuša odgovoriti vsaj na peščico vprašanj. Iz uradnih podatkov so ugotovili, da je po svetu 1,6 milijarde otrok, ki jih mora letos obiskati dobri mož s severa. Na srečo se Zemlja vrti in ima več časovnih pasov, zato ima za obdarovanje na voljo 32 ur, so ugotovili znanstveniki. Da bo zares vsak dobil darilo, mora Božiček vsako sekundo obiskati kar 5556 domov. Glede na to, da sta v vsaki hiši v povprečju 2,5 otroka, se bo moral dobrodušnež ustaviti kar 640-milijonkrat. Če povsod popije kozarec mleka in poje piškote, bo v eni sami noči

image
Za vsako darilo porabijo palčki v povprečju 80 centimetrov papirja za zavijanje. Foto: Shutterstock

skupno zaužil kar 150 milijard kilokalorij, kar je kar 60.000-krat več od priporočljivega. Ali drugače: če mu v vsakem domu nastavijo kozarec z dvema decilitroma (polposnetega) mleka in eno mesno pito, bo v vsej noči popil skoraj 130 milijonov litrov mleka –– s tem bi napolnili več kot 50 olimpijskih bazenov; poleg tega bo pojedel skoraj 40.000 ton mesnih pit. Da bi se znebil dodatnih kilogramov, nabranih v eni sami noči, bi moral prehoditi na milijone kilometrov oziroma 54.000-krat obhoditi Zemljo.

Vsak palček, Božičkov pomočnik, lahko darilo zavije v natančno desetih sekundah, ob hitrem zavijanju dveh daril hkrati za vsakega otroka bi kar 3000 palčkov delalo osem ur na dan vse leto, da bi odpravili, kar je pač treba opraviti. Za vsako darilo palčki porabijo v povprečju 80 centimetrov papirja za zavijanje, skupno skoraj 2,5 milijona kilometrov, kar stane približno 1,5 milijarde evrov. Po teh izračunih bo Božiček letos za darila namenil kar 334 milijard evrov, kar je več, kot znaša BDP njegove rodne Finske.

Preden jih razdeli, mora vsa ta darila seveda nekje shraniti, in ker jih je toliko, je še najbolj primerno skladišče, a mora biti ogromno: za 240.000 legendarnih dvonadstropnih avtobusov!

Paul Jackson, izvršni direktor EngineeringUK, je dejal: »Zdelo se nam je fino, da bi pred božičem naredili nekaj izračunov in tudi tako mlade, njihove starše in ne nazadnje samega Božička opozorili, kako pomembne so znanost, matematika in tehnologija.« Ekonomist Daniel Solomon je dodal: »Kot so potrdili naši izračuni, sta organizacija in predanost, ki ju vsako leto izkazujejo Božiček in njegovi palčki, izjemni. Božič je za dobrega moža in celotno ekipo s severa pravo garanje.«

Deli s prijatelji