LOVCA NA ZAKLADE

Bosta izkopala vlak, poln zlata?

Objavljeno 17. avgust 2016 09.00 | Posodobljeno 17. avgust 2016 09.00 | Piše: U. S.

Lovca na zaklade nadaljujeta iskanje nacističnih vagonov.

Lovca na zaklade nadaljujeta iskanje zlatega vlaka, na katerem naj bi nacisti shranili nakradene umetnine in zlate palice, vse skupaj pa skrili globoko pod zemljo na jugozahodu Poljske – čeprav ni znanstvenega dokaza o njegovem obstoju. »Vlak ni kot igla v senu. Če je tam, ga bomo našli,« pravi predstavnik projekta Andrzej Gaik.

Zgodba je v medije prišla pred enim letom, ko sta moška objavila, da sta s pomočjo radarjev našla vlak v bližini mesta Wałbrzych. Vse je bilo še bolj zanimivo, saj je na območju veliko skrivnih podzemnih predorov, v katerih naj bi Nemci skrivali nakradeno blago, nekateri v bližini gradu Książ.

Avgusta lani sta Poljak Piotr Koper in Nemec Andreas Richter sporočila, da sta kakšnih osem metrov globoko našla več vagonov, dolgih 98 metrov. Pravita, da naj bi bilo na vlaku večinoma orožje, prototipi pravzaprav, čeprav je bolj privlačna lokalna legenda, ki pravi, da je na njem skrito zlato, dragulji in umetnine, ki so jih pokradli nacisti, nemara celo slavna jantarna soba iz palače v Sankt Peterburgu! No, Richter in Koper pravita, da ne gre le za zaklade: verjameta namreč, da bi tam lahko skrili na tisoče trupel prisilnih delavcev in ujetnikov. Predore pod zemljo so izkopali vojni ujetniki, nekateri domačini pravijo, da so Nemci poskušali skriti zaklade pred bližajočo se rusko Rdečo armado. Toda doslej je bilo le malo dokazov, ki bi potrdili katero koli od trditev, niti geologi s krakovske prestižne naravoslovnotehniške fakultete, z oddelka za geotehnologijo in rudarstvo, jih niso našli med testiranjem decembra lani. Profesor Janusz Madej je tistikrat povedal, da je na podlagi magnetskih in geo-radarskih študij »100-odstotno prepričan, da ni vlaka... morda predor«.

Vendar to ni načelo navdušenja Poljaka in Nemca, ki nameravata kopanje prenašati v živo. »Uspeh bo že, če bova našla predor. V njem bi bil lahko skrit vlak,« pravi Gaik, Koper pa dodaja, da bi lahko odgovore dobili že ta teden: »Vse bo jasno do četrtka.« Konec prejšnjega tedna so začeli odstranjevati rastje na kraju, kjer nameravajo kopati. »Šest metrov globoko bomo šli, na treh točkah ob sto metrov dolgem delu stare železnice,« je pojasnil Gaik. 

Deli s prijatelji