RELIKVIJE

Bonnie in Clyde spet osušila denarnico

Objavljeno 02. oktober 2012 10.07 | Posodobljeno 02. oktober 2012 10.07 | Piše: A. P.

Orožje slovitega tandema je dobilo novega lastnika.

NASHUA – Čeprav sta legendarna gangsterja Bonnie Parker in Clyde Barrow mrtva že 75 let, še kar praznita bančne račune. Tokrat sta za dobrih 400.000 evrov olajšala anonimnega kupca na dražbi v Nashui (ameriška zvezna New Hampshire), ki je kupil dva kosa njunega orožja. Na prodaj je bilo 134 predmetov, večina iz posesti pokojnega zbiratelja Roberta Davisa iz Teksasa. Dve tretjini predmetov je bilo nekoč v lasti Bonnie in Clyda, preostali pa od drugih zloglasnih kriminalcev, kot so Al Capone, Pretty Boy Floyd in John Dillinger.

Anonimni kupec je za pištoli odštel 400.000 evrov

Tokrat sta največ pozornosti pritegnili pištoli: colt detective special kalibra 38 je pripadal Bonnie, 45-kalibrski colt 1911 pa je bil v lasti Clyda. Obe pištoli so našli, ko sta kriminalca leta 1934 v Louisiani končala svoj pohod pod točo krogel. Zanju je bila usodna zaseda, ki jo je postavil mož postave Frank Hamer s šestimi sodelavci. Država mu je dovolila, da je obdržal njuno orožje kot del kompenzacije za operacijo. Bonnie je imela pištolo z medicinskim samolepilnim trakom pritrjeno na notranji strani stegna, Clyde pa je svojo nosil za pasom. Njen revolver je bil prodan za 205.000 evrov, pištola njenega partnerja pa je dosegla prav tako vrtoglavih 186.000 evrov. »Kadar se na dražbi pojavijo tako redki predmeti, kot sta bila ta dva, potem pričakujemo veliko zanimanje in zavzetost kupcev. Bilo je zelo napeto,« je pojasnil Bobby Livingston, predsednik avkcijske hiše, ki je bil nad izkupičkom opazno navdušen.

Izkupiček dražbe je bil 854.000 evrov

Med drugimi zanimivimi predmeti, ki so našli novega lastnika, sta bila tudi Clydova žepna ura, ki so jo prodali za 28.000 evrov, in kovanec, ki so ga našli v njegovem žepu in je dosegel 25.000 evrov. Skupni izkupiček dražbe pa je bil 854.000 evrov. Ob takšnem znesku bi Bonnie in Clyda zagotovo zasrbeli prsti. Par, ki se je spoznal leta 1930 v Teksasu, je imel ob smrti na vesti 13 umorov in na ducate ropov ter kraj. Med žrtvami so bili tudi policisti. Njuna zgodba je doživela številne ekranizacije, predvsem zaradi njenega romantičnega vidika.

Deli s prijatelji