PRIPOROČILO

Bomo vendarle dobili davek na nezdrave izdelke?

Objavljeno 17. avgust 2014 15.59 | Posodobljeno 17. avgust 2014 15.59 | Piše: STA, P. J.

Z davki na nezdravo hrano se doseže zmanjšanje potrošnje.

Trgovci se bodo lahko odločili in živila s pretečenim minimalnim rokom trajanja še vedno prodajali, pri tem pa sami določali njihovo ceno.

BRUSELJ – Posebni davki na sladke, slane ali zelo mastne prehrambne izdelke vodijo do zmanjšanja količine zaužite tovrstne hrane in pijače, v novem poročilu ugotavlja Evropska komisija. Po drugi strani pa strokovnjaki svarijo, da lahko potrošnike te dajatve spodbudijo, da se zatečejo k cenejšim alternativam, poročilo povzema bruseljski portal Euractiv.

Zmanjša se potrošnja

Študija ugotavlja, da davki na nezdravo hrano »v glavnem dosežejo zmanjšanje potrošnje obdavčenih proizvodov«. A potrošniki bi se lahko višjim cenam skušali izogniti na različne načine, svari poročilo direktorata za podjetništvo in industrijo Evropske komisije. Kupovati bi na primer lahko začeli podobne proizvode, ki so manj obdavčeni, ali pa bi izbrali cenejše znamke.

Potrebne so nadaljnje študije, ki bi natančneje proučile vpliv tovrstnih davkov na konkurenčnost evropskega kmetijstva in prehrambnega sektorja, ugotavljajo v Bruslju.

Kot navaja komisija, davki na hrano povečajo administrativno breme, zlasti če gre za davek na posamezne sestavine ali če so pravila o ciljnih proizvodih zapletena. Dajatve na hrano in pijačo lahko imajo tudi negativen učinek na zaposlenost in vlaganja.

Tovrstni davki lahko bolj prizadenejo mala in srednja podjetja, saj se lahko kupci pogosteje odločajo za cenejše znamke, to pa zmanjšuje konkurenčnost manjših proizvajalcev, ki proizvajajo izdelke večje kakovosti.

Dodatno poročilo izpostavlja tudi argument, da obdavčitev prizadeto blago podraži glede na enako blago v sosednjih državah, kar kupce spodbuja k nakupovanju na drugi strani meje. »A študija ugotavlja, da je število dodatnih nakupov čez mejo precej omejeno in da so drugi dejavniki, zlasti drugi davki na hrano oziroma pijačo, pomembnejši pri spodbujanju tovrstnega nakupovanja,« poudarja komisija.

Nekateri so že obdavčili nezdrave izdelke

Visoki davki na alkohol in tobak so v več članicah EU že nekaj let stalnica. V zadnjem času pa je več držav uvedlo tudi dajatve na nezdravo hrano in pijačo.

Na Finskem so od leta 2011 posebej obdavčene sladkarije, čokolada, izdelki iz kakava, sladoled in sladoledne lučke. Davek na sladke pijače je bil zvišan in razširjen na večji izbor izdelkov. Madžarska je septembra 2011 dvignila davek na vrsto izdelkov, kot so sladke in energijske pijače, predpakirani sladki izdelki ter slani prigrizki.

V Franciji od leta 2012 velja davek na vse pijače z dodanim sladkorjem ali umetnimi sladili, lani pa so francoski poslanci potrdili še novi davek na energijske pijače, dodaja Euractiv.
 

Deli s prijatelji