IZ INDIJE

Bollywoodski muzej

Objavljeno 23. marec 2014 11.31 | Posodobljeno 23. marec 2014 11.33 | Piše: S. I.
Ključne besede: Bollywood

Indijska filmska industrija je slavila sto let obstoja, a je šele zdaj dobila svoj prvi pravi muzej. Veliko starih filmov je uničil čas, nekatere pa so vendarle rešili.

Ruska turista med ogledom snemanja bolly- woodskega filma. Foto: Reuters

Postavljali so ga sedem let, stal pa je več kot 14 milijonov evrov – Indija bo po več kot sto letih od prvega posnetega indijskega filma dobila svoj filmski muzej. Obiskovalci Narodnega muzeja indijske kinematografije, ki stoji v elegantnem poslopju iz 19. stoletja v Mumbaju, si bodo v kratkem lahko ogledali celotno filmsko zgodovino države, od črno-bele dobe do sodobnih glasbenih megauspešnic.

Sto let indijskega filma

»Skrajni čas je že, da dobimo svoj filmski muzej. Imamo arhive, nimamo pa muzeja. In današnji so lahko s pomočjo interaktivne tehnologije zelo privlačni,« je novinarjem francoske tiskovne agencije AFP povedal kustos Amrit Gangar. Na ogled bodo originalni predmeti iz filmov, plakati, fotografije, posnetki in snemalna oprema. Obiskovalci bodo lahko videli izvirni naslikani plakat za epsko melodramo Mati Indija iz leta 1957, ki je postal indijska filmska klasika, in slišali pesmi K. L. Saigala, ki velja za prvega superzvezdnika hindujskega filma.

V muzeju pa ne bodo slavili le hindujskega Bollywooda, ampak tudi filme iz vseh delov Indije, države, kjer jih posnamejo skoraj 1500 na leto. »Zastopana so vsa filmska središča,« je dejal Anil Kumar, vodja marketinga vladne filmske agencije.

Kustosi, ki so zbirali gradivo za muzej, so novinarjem povedali, s kakšnimi težavami so se srečevali, saj se številni zgodnji filmi niso ohranili. Zadnji primerek prvega zvočnega izdelka Alam Ara (Luč sveta) iz leta 1931 je bil uničen v požaru 2003. »Veliko stvari je izginilo za vedno. Ostal je le odstotek zgodnjih zvočnih filmov. To zato ni le zbirateljski muzej, ampak muzej informacij, interakcije in izobraževanja,« je poudaril Amrit Gangar.

Obiskovalci si bodo prek zaslonov, občutljivih za dotik, lahko ogledali odlomke iz redkih ohranjenih nemih filmov, kot so Prem Sanjas (Luč Azije, 1925), Prapanča Paš (Met kocke, 1929) in Radža Hariščandra, prvi popolnoma indijski izdelek iz leta 1913.

Filmski turizem

V nasprotju s Hollywoodom, ki je resnični kraj oziroma predel Los Angelesa, je Bollywood dejansko le vzdevek za hindujsko filmsko industrijo, ki večinoma prihaja iz Mumbaja (nekdanjega Bombaja). Večino studijskih prizorov zdaj posnamejo v kompleksu Film City v severnem delu mesta ali pa na slikovitih prizoriščih v tujini (tudi v Sloveniji), stari snemalni studii pa so prepuščeni zobu časa.

A v zadnjih letih so začeli tržiti tudi mestno filmsko preteklost. Na eni izmed promenad so po zgledu Hollywooda postavili pločnik slavnih, imenovan Pločnik zvezd, kjer slavni indijski igralci puščajo odtise rok v cementu. Zganilo se je tudi ministrstvo za turizem in v Mumbaju začelo organizirati izlete po Bollywoodu, na katerih si lahko turisti za lokalne razmere zasoljeno ceno 3250 rupij (38 evrov) ogledajo, kako poteka snemalni dan v Film Cityju.

Deli s prijatelji