ANKETA

Bolje bi živeli, če bi Jugoslavija še obstajala

Objavljeno 08. marec 2012 20.50 | Posodobljeno 08. marec 2012 19.02 | Piše: T. Po.

Mlajše generacije pogrešajo tisto, kar so imeli njihovi starši.

Vprašani so mnenja, da bi bilo boljše, če bi bilo tako, kot je bilo v času Tita.

ZAGREB – Javnomnenjska raziskava, izvedena v državah nekdanje Jugoslavije, ki jo je podprl Evropski sklad za Balkan, je pokazala, da mladi, rojeni leta 1971 in 1991, menijo, da bi jim bilo boljše, če bi Jugoslavija še obstajala.

Večina vprašanih iz obeh generacij (X in Y, kot bi jih lahko poimenovali) meni, da so dobri odnosi in ohranjanje stikov z državami nekdanje Jugoslavije pomembni. Zaupanje v druge narode, predvsem med tistimi, ki so si v času vojne v 90. letih prejšnjega stoletja stali na nasprotnih bregovih, pa je še vedno nizko.

Isti politični sistem, isti odnosi, a konfederacija

Kljub nezaupanju pa veliko vprašanih meni, da bi bilo življenje boljše, če bi Jugoslavija z istim političnim sistemom in odnosi med takratnimi republikami ter v konfederaciji še obstajala. Z omenjenim se niso strinjali samo Hrvati in prebivalci Kosova v obeh generacijah ter starejša generacija Hrvatov, ki živi v BiH.

Med mlajšo generacijo je sicer bolj priljubljena EU, starejša pa meni, da so bile možnosti za zaposlitev, finančna varnost in življenjski standard boljši v času njihovih staršev, ki so živeli v komunizmu.

Vojna je bila neizbežna

Kljub jugonostalgiji, ki je očitno še vedno prisotna, večina vprašanih meni, da je bila vojna na Balkanu neizbežna. S tem se nista strinjali samo starejši generaciji Srbov v BiH in v Srbiji.

Raziskava je bila izvedena med 25. septembrom in in 17. oktobrom lansko leto v Albaniji, BiH, Hrvaški, Kosovu, Makedoniji, Črni gori in Srbiji.

Deli s prijatelji