INCIDENT

Bolivijski predsednik še kar ujet na Dunaju, Snowdna pa nikjer

Objavljeno 03. julij 2013 14.15 | Posodobljeno 03. julij 2013 14.15 | Piše: D. P., STA

To je bilo »veliko presenečenje«, saj je letalo pred vzletom iz Rusije pridobilo vsa potrebna dovoljenja za let.

Bolivijski predsednik je ogorčen.

DUNAJ – Bolivijski predsednik Evo Morales – njegovo letalo so v torek zvečer preusmerili na dunajsko letališče, potem ko so Portugalska, Francija, Italija in Španija zanj zaprle zračni prostor – je še vedno na Dunaju. Morales, ki je bolivijski predsednik od leta 2006, je poudaril, da česa takega »še nikoli ni doživel«.

Bolivijski obrambni minister Ruben Saavedra je poudaril, da je Francija prelet svojega ozemlja preprečila »v zadnji minuti«. To je bilo »veliko presenečenje«, saj je letalo pred vzletom iz Rusije pridobilo vsa potrebna dovoljenja za let.

Spal na letališču

Morales je noč preživel v prostorih VIP-terminala dunajskega letališča. Saavedra, ki je bil prav tako na krovu letala, ki se je iz Rusije vračalo v Bolivijo, je incident označil za »neposreden napad na predsednika«. Morales se je v Moskvi mudil na neki konferenci, države pa so mu pot čez svoje ozemlje preprečile zaradi suma, da naj bi bil na letalu tudi nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden. Saavedra je te obtožbe označil za »absolutno laž« in »zaroto« ZDA. Bolivijska vlada ni v stiku s Snowdnom niti ne ve, kje se nahaja, je zatrdil minister.

Tudi Morales je danes zatrdil, da Snowdna ni na krovu njegovega letala. Iskanega ubežnika ne pozna niti ne ve, ali pravilno izgovarja njegovo ime, je poudaril. V vmesnem času so po bolivijskih navedbah Francija, Portugalska in Italija že odprle svoj zračni prostor, težava pa je ostala Španija. Morales je razkril, da se je na Dunaju z njim srečal španski veleposlanik, ki mu je predlagal, da v predsedniškem letalu »spijeta kavo«.

Ni kriminalec

Morales je to zavrnil in poudaril, da bi prikrita preiskava letala pomenila kršitev človekovih pravic. »Saj nisem kriminalec,« je dodal. Bolivijski predsednik se je ob tem zahvalil avstrijskemu predsedniku Heinzu Fischerju za njegovo solidarnost. Fischer je Moralesa označil za »dobrega prijatelja Avstrije«.

Avstrija je danes poudarila, da Snowdna ni na letalu bolivijskega predsednika, čeprav letala niso pregledali. Pri potnikih so opravili običajen pregled potovalnih dokumentov, je pojasnil tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Karl-Heinz Grundböck. »Za preiskavo letala ni pravne podlage,« je dodal.

Avstrija je pristanek letala bolivijskega predsednika na svojih tleh dovolila, ker ne deli strahov drugih držav, da se na njem nahaja Snowden, pa je pojasnila notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Na koncu je popustila tudi Španija, ki je po navedbah Fischerja dopoldne vendarle odprla svoj zračni prostor za letalo bolivijskega predsednika. Madrid je letalu tudi odobril vmesni postanek na Kanarskih otokih, kjer naj bi dolili gorivo.

Morales pa vztraja, da njegova delegacija na uradno dovoljenje za prelet španskega ozemlja še čaka.

Deli s prijatelji