ODMEVI

»Boj proti korupciji: dve proti nič«

Objavljeno 05. junij 2013 19.51 | Posodobljeno 05. junij 2013 19.51 | Piše: STA, T. L.

V Patrii pa so izrazili presenečenje nad razsodbo v Sloveniji, finski preiskovalec Björkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, pa je izrazil zadovoljstvo.

DUNAJ, HELSINKI – Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist, ki je na Finskem vodil preiskavo v zadevi Patria, je izrazil zadovoljstvo nad razsodbo slovenskega sodišča, ki je vse tri obtožene v zadevi spoznalo za krive. Zdaj je izid v boju proti korupciji »dve proti nič«, je ocenil.

Ne vedo, kako bo slovenska razsodba vplivala na finsko sojenje

»Boj proti korupciji v Evropi je zelo pomemben za vse nas. Kar sem danes slišal iz Slovenije, je v skladu z ugotovitvami, do katerih smo prišli v naši preiskavi pred sojenjem,« je povedal Björkvist po obsodbi v zadevi Patria. 

Sodba še ni pravnomočna, finski kriminalist pa ni želel ugibati, kako bo vplivala na proces proti Patrii na Finskem. »To težko komentiram, ker ni v moji pristojnosti, čeprav – borimo se proti korupciji. Zdaj je izid dve proti nič. Dve za dobre fante, nič za korupcijo po odločitvi sodišč v Avstriji in Sloveniji. Ne morem sicer reči, da sem vesel zaradi tega, kar se je zgodilo, sem pa zadovoljen, da je potrdilo naše ugotovitve iz preiskave,« je dejal.

Hkrati je tudi pohvalil delo slovenskih preiskovalcev in tožilstva. »Zelo sem ponosen, da sem lahko sodeloval z vašimi preiskovalci in tožilci. Profesionalci so in posel so opravili zelo dobro,« je dejal.

Novinar Berglund brez komentarja ...

Novinar finske televizijske mreže Yle Magnus Berglund, ki je z objavo oddaje Resnica o Patrii prvi javno uperil prst v bivšega slovenskega premierja Janšo, sodbe ni želel komentirati. Kot je pojasnil, je »svoje delo kot novinar opravil«. »Komentiranje sodbe neodvisnega sodišča pa ni moja stvar,« je povedal in dodal, da v primer ni vpleten.

... tudi finski tožilec molči 

Tudi finski državni tožilec Jukka Rappe, ki je spisal obtožnico v finskem primeru Patrie, je dejal, da sodbe ne želi komentirati. Na avstrijskem tožilstvu pa so pojasnili, da njihovi tožilci sploh ne smejo dajati tovrstnih komentarjev.

Rappe je sicer za današnjo izdajo časnika Dnevnik ocenil, da slovenska sodba v zadevi Patria ne bo imela neposrednega vpliva na finski proces. V izjavi, ki jo je podal pred objavo sodbe ljubljanskega sodišča, pa je med drugim poudaril, da je v finski obtožnici opisan več kot le en način, kako bi lahko prišlo do podkupovanja.

Po razglasitvi sodbe pa je Rappe za finsko televizijo Yle menil, da bi razsodba v Sloveniji lahko posredno podkrepila dokaze, vendar pa ne bo temelj sodbe, ki jo bo sprejelo finsko sodišče. Opozoril je tudi, da v procesu v zadevi Patria na Finskem sodelujejo druge osebe kot v Sloveniji.

V Patrii presenečeni

V Patrii pa so izrazili presenečenje nad razsodbo v Sloveniji. »Tovrstne sodbe so vedno presenečenje, zelo težko jih je predvideti,« je za Yle dejala vodja pravnega oddelka Patrie Sirpa-Helena Sormunen. »Jasno je, da korupcije ne moremo sprejemati in imamo nično toleranco do korupcije. S tega stališča je dobro, da je bilo narejeno nekaj glede tega,« je dodala.

Tudi Sormunenova je sicer ocenila, da razsodba v Sloveniji ne bo vplivala na proces na Finskem. »Finsko sodišče bo razsojalo samostojno. S pravnega stališča primera nista neposredno povezana. Naš cilj je, da opravimo delo nevtralno ne glede na sodbe, ki so bile izrečene v drugih državah,« je še dejala Sormunenova za Yle.

Deli s prijatelji