DRAŽBA

Bogastvo za prvi izvod Hobita

Objavljeno 10. junij 2015 17.07 | Posodobljeno 09. junij 2015 16.13 | Piše: U. S.

Knjigo iz 1973. je avtor J. R. R. Tolkien podaril študentki.

Rekorderka

LONDON – Dražbena hiša Sotheby’s je v Londonu prodala prvi izvod Hobita avtorja J. R. R. Tolkiena, ki je postavil nov rekord: knjigo so prodali za 137.000 funtov oziroma 187.000 evrov! Knjiga je bila piščevo darilo in je posvečena gospodični Katherine Kitty Kilbride, eni od njegovih prvih študentk na univerzi Leeds, kjer je bil med letoma 1920 in 1925 profesor. Posvetilo v škratovščini, jeziku, ki si ga je izmislil Tolkien, so izsledki verza v Izgubljeni poti, zgodbi o popotovanju v času, ki je Tolkien ni nikdar dokončal.

Knjiga je iz leta 1937, vsota, za katero so jo prodali, pa je podrla dozdajšnji rekord za Hobita: ta je bil iz leta 2008, ko so knjigo prodali za 50.000 funtov, je sporočila dražbena hiša Sotheby's. Kilbridova je bila invalidka in Tolkien ji je vse življenje pošiljal pisma in razglednice, poleg tega pa ji je redno dostavljal izvode knjig, ki jih je napisal. Njeno zahvalno pismo za knjigo, ki so jo zdaj prodali, hrani oxfordska knjižnica Bodleian, v njem med drugim piše: »Kako ste se morali zabavati, ko ste risali zemljevide.«

Po priljubljeni knjigi, s katero je v svet popeljal like, kot sta Bilbo Bisagin in Gandalf, čarovnik, ki nastopata tudi v Gospodarju prstanov, je nastala serija uspešnic, fantazijskih filmov novozelandskega režiserja Petra Jacksona. Film Hobit: Bitka petih vojska je v kinematografe prišel konec lanskega leta in je zadnji od šestih filmov, nastalih po Tolkienovih knjigah.

Deli s prijatelji