DEMONSTRACIJE

Bodoča mošeja buri duhove Newyorčanov

Objavljeno 23. avgust 2010 11.12 | Posodobljeno 23. avgust 2010 11.12 | Piše: JA. B./STA

Nasprotniki gradnje objekta so na napisih islam enačili z njegovimi skrajnostmi

Napisali so, da se lahko zgradi mošeja poleg nekdanjega WTC, ko bo zgrajena sinagoga v Meki, in da pomeni mošeja ob središču porušenih dvojčkov enako kot spomenik Hitlerju v Auschwitzu.
NEW YORK – V New Yorku se je v nedeljo zbralo več sto protestnikov, ki bodisi nasprotujejo gradnji mošeje in islamskega centra blizu kraja, kjer je nekoč stal Svetovni trgovinski center (WTC), bodisi jo podpirajo. Nasprotniki so na napisih islam enačili z njegovimi skrajnostmi, podporniki pa so pozivali, naj ljudje ne podležejo rasističnemu strahu.

Večina svojcev žrtev napada kakor tudi republikanci nasprotujejo gradnji mošeje dve ulici od nekdanjega WTC, kjer je v terorističnem napadu Al Kaide 11. septembra 2001 umrlo 2700 ljudi.

Protestniki so v nedeljo zahtevali, da načrtovano poslopje zgradijo dlje od WTC. Zagovorniki in nasprotniki projekta so se zbrali blizu zgradbe nekdanje tekstilne tovarne iz leta 1858, ki jo želi organizacija Cordoba House porušiti in tam zgraditi mošejo ter islamski center. Policija je postavila barikade, nasilja pa ni bilo.

Prevladovali so nasprotniki

Nasprotnikov 100 milijonov vrednega projekta je bilo skoraj dvakrat več od podpornikov. Ob pesmi Brucea Springsteena Born in the USA (Rojen v Ameriki), ki je odzvanjala prek zvočnikov, so vzklikali ne mošeji, z napisi pa so pozivali k ustavitvi šeriatskega prava, preden bo to ustavilo njih, in ohranitvi dostojanstva ubitih 11. septembra.

Vodje projekta gradnje trdijo, da želijo s centrom promovirati zmerni islam. Spor glede islamskega centra je sicer sprožil razpravo na nacionalni ravni o verskih svoboščinah in ameriških vrednotah ter postal del kampanje pred novembrskimi kongresnimi volitvami. Republikanci tako kritizirajo stališče ameriškega predsednika Baracka Obame, ki zagovarja pravico muslimanov do gradnje centra, ni pa se opredelil glede njegove lokacije.
Deli s prijatelji