PREISKAVA

Bodo zlati vlak končno izkopali?

Objavljeno 30. september 2015 15.15 | Posodobljeno 30. september 2015 15.15 | Piše: U. S.

Poljska vojska je začela preiskovati območje, kjer naj bi bil vlak z zakladom.

Fotografija je simbolična.

VARŠAVA – Skrivnost, povezana s tako imenovanim zlatim vlakom, ki naj bi ga nacisti skrili pred 70 leti, se bo končno začela razpletati: poljska vojska je ogradila območje blizu kraja Walbrzych in začela podrobne preiskave. Lovca na zaklade, Nemec in Poljak, sta prejšnji mesec sporočila, da sta v rovih na jugozahodnem delu mesta našla vlak, na katerem naj bi bili zlato in umetnine, ki so ga Nemci tja skrili ob koncu druge svetovne vojne. »Naš cilj je ugotoviti, ali je tam kakšna nevarna snov,« je dejal polkovnik Artur Talik, vodja iskanja, pri katerem bodo uporabili detektorje min in radar. Guverner Spodnje Šlezije Tomasz Smolarz je dodal, da bodo druge odločitve, povezane z iskanjem, sprejeli, ko bo zagotovljena varnost. Talik je povedal, da bodo vojaki kopali meter globoko, dela naj bi trajala šest dni.

Poljak Piotr Koper in Nemec Andreas Richter, ki sta avgusta svetu sporočila, da sta našla 98 metrov dolg vlak, pa pravita, da ne bodo našli ničesar, da bi morali kopati globlje, saj da je kakih osem metrov pod zemljo. Koper pravi, da sta z Richterjem vlak našla že pred tremi leti in sta tudi naredila načrt, kako ga spraviti ven: »Veliko časa sva se ukvarjala z logističnimi problemi in se dokopala do rešitve. Nama bi morali dovoliti, da to narediva.«

Prepričana sta, da so na njem večinoma prototipi orožja, po lokalni legendi pa bi lahko bili na vagonih tudi zlato, umetnine ter nacistični dokumenti. Koper in Richter sta namignila, da bi bila tam lahko skrita tudi slavna jantarna soba, o čemer smo v Novicah že pisali. Nekateri pa pravijo, da je na vlaku, če ta zares obstaja, morda le vojaški material.

No, Talik je povedal, da bodo po koncu preiskav o odkritjih poročali lokalni oblasti, ta pa se bo odločila, kako naprej. Na tistem območju že od konca druge svetovne vojne krožijo govorice, da sta spomladi 1945 izginila dva nacistična vlaka, ki zlasti navdihujeta lovce na zaklade. Govorice še podpihuje prepletena mreža podzemnih rovov blizu Walbrzycha in okolici gradu Ksiaz, kjer so imeli nacisti svoj štab, tam blizu pa naj bi skrili nakradene dragocenosti.

Deli s prijatelji