NEUSTRAŠNA

Bodo pogumno Tugçe Nemci zdaj odlikovali?

Objavljeno 03. december 2014 14.28 | Posodobljeno 03. december 2014 14.28 | Piše: E. B.
Ključne besede: Tugçe Albayrak

Nemška Turkinja se je postavila po robu napadalcem in rešila najstnici.

BERLIN – Drugi so si zatiskali oči in ušesa, Tugçe Albayrak pa je vodil pogum: nadlegovanima dekletoma je sklenila pomagati, a jo je nazadnje skupila sama.

Zgodilo se je 15. novembra v Offenbachu blizu Frankfurta, in sicer v restavraciji s hitro prehrano: študentka turškega rodu je iz toaletnih prostorov zaslišala krike in sklenila preveriti, kaj se dogaja, na stranišču pa ugotovila, da se dve najstnici brezupno otepata skupine moških napadalcev. Dekleti je odrešila nasilnežev, a kaj ko ji je eden od teh pozneje sledil na parkirišče in jo udaril po glavi s topim predmetom, preiskovalci še ugotavljajo, ali s kamnom ali kijem. Zaradi hude poškodbe je bila študentka v komi, starši pa so se v petek, potem ko je postalo jasno, da so njeni možgani povsem nedelujoči in da si ljuba Tugçe nikoli ne bo opomogla, poslovili od hčerke. Naprave, ki so jo ohranjale pri življenju, so odklopili prav na njen 23. rojstni dan, Nemčija pa se je odela v črnino: trge po večjih mestih so preplavile pobude, da bi pogumno študentko posthumno odlikovali za neizmerno hrabrost, junaštvo in nesebičnost, za zdaj se je zbralo že več kot 100.000 podpisov. O odlikovanju menda razmišlja tudi predsednik države Joachim Gauck, ki je po tragediji izjavil: »Kot številni državljani sem zgrožen zaradi tega strašljivega dejanja. Tugçe si zasluži hvaležnost in spoštovanje vseh nas. Naj nam bo zgled, nikoli je ne bomo pozabili. Ko so drugi pogledali proč, je ona pokazala pogum in odločno moralno držo.«

Preiskava grozljivega dogodka še poteka, napadalec, 18-letni Senal M., ki je še isti dan priznal dejanje, pa bo do obtožnice za zapahi. 

Deli s prijatelji