KAMNITI GROBOVI

Bodo po tisočletju našli kralja Harolda?

Objavljeno 27. oktober 2014 22.55 | Posodobljeno 27. oktober 2014 22.57 | Piše: E. B.
Ključne besede: Harold II.

Domnevna potomca Harolda II. želita odpreti kamnite grobove.

Tapiserija ponazarja usmrtitev kralja med bitko pri Hastingsu 1066. Foto: Wikipedia

Že vrsto let bratranca Terry Muff in Kevin McKenzie iščeta posmrtne ostanke zadnjega saškega kralja in zdaj sta prepričana, da Harold II., menda celo njun prednik, leži pod starodavno cerkvijo v Hertfordshiru.

Tam ga je baje pokopala njegova žalujoča žena Edith: pokojni domnevno leži v enem od štirih kamnitih normanskih grobov, ki jih je zgodovina nazadnje omenila v 19. stoletju, pod cerkvijo, v preostalih treh menda počivajo prav Edith in Haroldova brata, Leodwine in Gyrth. »Kralj Harold II., njegova žena in brata ležijo povsem pozabljeni pod cerkvijo sv. Mihaela. Prepričana sva, da bi arheološka raziskava potrdila najina spoznanja,« je prepričan Muff, sicer upokojeni detektiv, ki je kakor bratranec trdnega mnenja, da je Harold II. usodno bitko pri Hastingsu preživel – in zavrača zgodovinsko trditev, da so zadnjega saškega kralja pokončali normanski vitezi, ki so ga zadeli s puščico v oko, potem pa brutalno razkosali. Takšno različico dogajanja po tragičnem letu 1066 sicer potrjuje tudi tapiserija iz 12. stoletja, ki domuje v znamenitem British Museumu, toda da sta bratranca na skrajno zanimivi sledi, meni tudi ekipa raziskovalcev in filmarjev, ki so avgusta predlani odkrili ostanke Riharda III. pod parkiriščem v Leicestru in ki si bodo zdaj prizadevali tudi za pregled zemljišča pod opatijo Waltham v Essexu, kjer je po uradni različici pokopan Harold II., potem pa še za izkopavanje v Hertfordshiru.

Ali jim bo uspelo, ni znano, bratranca pa bosta k izkopavanju še naprej prepričevala tudi vikarja cerkve sv. Mihaela, ki meni, da nimata zadostnih dokazov, da bi se upravičeno lotila tako zajetnega projekta in s tem začasno onemogočila temeljno poslanstvo verske ustanove, morda pa bosta bratranca, če se bosta oborožila z arheološko podporo, le zmagala pri pristojni nadškofiji in morda na sodišču.

Deli s prijatelji