V NEVARNOSTI

Bodo Malalo ubili 
še pred nobelom?

Objavljeno 08. oktober 2013 13.01 | Posodobljeno 07. oktober 2013 20.45 | Piše: E. B.

Malali Yousfzai znova grozijo talibani, ki si še vedno želijo smrti mlade pakistanske upornice.

Talibani je ne bodo ustavili na drzni in pomembni poti, je odločna Malala Yousfzai, ki je med svojim plemenitim bojem lani skorajda umrla, čeprav ji nasprotniki znova grozijo s smrtjo!

16-letnica, ki so jo pred enim letom med vožnjo z avtobusom ustrelili zaradi bloga na BBC, v katerem je pozivala k enakopravni obravnavi ženske v Pakistanu, ki bi morale imeti – kakor moški – pravico do kakovostne izobrazbe, ogroža obstoj islama, je opozoril talibanski predstavnik: »Sklenila je, da bo napadla islam, zato smo jo poskušali ubiti. In če se nam ponudi še ena priložnost, jo bomo nedvomno pokončali, in to ponosno. Islam prepoveduje ubijanje žensk – a le če so te zveste svojemu narodu in veroizpovedi!« Najmlajša nominiranka za Nobelovo nagrado za mir v zgodovini – ali se bo laskavo in bogato priznanje resnično znašlo v njenih rokah, bo znano v petek – vse od srhljivega napada živi na Otoku, a se bo v Pakistan vrnila čez nekaj let, po koncu šolanja: oborožena z novim znanjem si bo v domovini začela prizadevati za korenite spremembe in družbeni preobrat, je naznanila, največjo oviro – strah pred talibani – pa da je že premagala. »Talibani kaznujejo z nasiljem, posilstvi, kislino, umori. Nekoč sem se bala jutrišnjega dne. Vsi v mojem domačem kraju, v Mingori, smo trepetali za svojo prihodnost,« se spominja pogumna najstnica, ki bo nagrado, če jo resnično osvoji, izkoristila za pomoč prikrajšanim dekletom v Pakistanu, a tudi če ostane praznih rok, si bo z vplivnimi poznanstvi in pridobljenim znanjem prizadevala za enakopravnost med spoloma in pravičen dostop do izobrazbe za vse otroke. »Moj cilj ni Nobelova nagrada za mir, moj cilj je le mir,« je Organizacijo združenih narodov nagovorila poleti, ob svojem 16. rojstnem dnevu, prav danes pa je izšla tudi njena avtobiografija: Jaz sem Malala – dekle, ki se je zavzelo za izobrazbo, a so jo potem ustrelili talibani.

Hvala bogu, da sem živa, je bila njena prva misel, potem ko se je oktobra lani po šestih dneh prebudila iz kome, se spominja. Ni vedela, kje je, ni vedela, kaj se ji je zgodilo, ni bila prepričana, kako ji je ime, a je kmalu izvedela, da se ji je med vožnjo z avtobusom v domačem kraju približal neznani moški in jo ustrelil v glavo, zaradi hudih poškodb pa so jo prepeljali v bolnišnico v Birmingham, kjer so jo uspešno operirali. Deklica je po nekaj mesecih povsem okrevala, tako da se je lahko vrnila v šolske klopi, a začasno britanske. Mimogrede, Malala je s svojim pogumom navdušila tudi kraljico, ki je deklico kot častno gostjo povabila na sprejem v Buckinghamsko palačo 18. oktobra, kjer bodo predstavniki držav Commonwealtha poudarjali pomen izobrazbe.

Nominiran tudi slovenski misijonar

Seznama nominirancev za Nobelovo nagrado za mir uradno sicer ne objavijo, a številna imena vendarle pricurljajo v javnost. Tako je znano, da se bosta za laskavo priznanje letos potegovala Bill Clinton in Vladimir Putin, ne pozabimo pa, da je med izbranci tudi slovenski misijonar Pedro Opeka, ki že več kot 30 let pomaga brezdomcem na Madagaskarju. Letos se bo za nagrado, ki je vredna osem milijonov švedskih kron (940.000 evrov) in ki si jo razdelijo največ trije nagrajenci, potegovalo rekordno število nominirancev, kar 259, od tega je 50 organizacij.

Deli s prijatelji