SKRIVNOSTNO

Bodo kraljevi odprli
 zapečatene arhive?

Objavljeno 21. julij 2015 09.58 | Posodobljeno 21. julij 2015 09.58 | Piše: E. B.

Britanci zahtevajo, naj palača razkrije odnose s tretjim rajhom.

Kraljica Elizabeta ima 85 let, vlada pa jih že 60.

LONDON – Čeprav je Buckinghamska palača sporni posnetek, na katerem sedemletna bodoča kraljica Elizabeta v družbi sestre, matere in strica vadi nacistični pozdrav, nemudoma opravičila, češ da je nastal v obdobju, ko še ni bilo jasno, kako brutalna pota bo ubral Hitlerjev režim, se javnost ni pomirila. Channel 4 namreč pripravlja dokumentarni film o družini princa Philipa, čigar družina naj bi odprto podpirala tretji rajh, Otočani pa pozivajo, naj kraljevi odprejo svoje arhive in razkrijejo številna dopisovanja z nacističnimi politiki.

Buckinghamska palača je sprožila preiskavo, kako se je tabloid The Sun sploh dokopal do spornega posnetka, ki naj bi bil skrbno shranjen s preostalim družinskim gradivom, o kršitvah avtorskih pravic in morebitni storitvi kaznivega dejanja pa se še niso odločili. The Sun sicer ne želi razkriti svojega vira. Dvor vztraja, da dokumentacija še naprej ostane zapečatena, preteklost je pač preteklost, čeprav nikoli niso razjasnili, v kakšnem odnosu je bil princ Edward, ki je bil 1936. tudi kralj, a je abdiciral zaradi poroke z ameriško ločenko Wallis Simpson, s tretjim rajhom, a vse več je namigovanj, da je bil velik podpornik nacističnega režima, ki je tega, menda zaman, poskušal približati tudi preostalim kraljevim. Ti so se namreč med drugo svetovno vojno dejavno postavili na stran zaveznikov, a vse več je namigovanj, da naj bi nekateri kljub vsemu potihoma držali z nacističnim krvnikom. Na udaru je zdaj predvsem vojvoda Edinburški, ki je med vojno sicer pogumno služil v kraljevi mornarici, a so ga množice v nemškem Darmstadtu leta 1937, ko je tam korakal med pogrebom sestre Cecile, pričakale z nacističnim pozdravom. Tri od njegovih štirih sester so bile namreč poročene z nacističnimi častniki, eden, princ Christoph, je bil celo pripadnik enot SS, aristokratova žena in Philipova najmlajša sestra Sophie naj bi enega od sinov pozneje celo poimenovala po firerju, Karl Adolf, z možem pa sta bila velika oboževalca tako Hitlerja kot tudi Hermanna Göringa, ki je zakonca celo povabil na svojo poroko!

Sophie, ki je spisala, a nikoli objavila, tudi avtobiografijo, je v knjigi spregovorila o svojih nacističnih poznanstvih in namignila, da je, potem ko je izbruhnila vojna, spremenila politično stališče, a si je vnovično zaupanje dvora pridobila šele leta pozneje, ko se je kot vdova poročila s princem Hannoverskim, brat ji je potem celo zaupal vlogo krstne botre svojega najmlajšega sina Edwarda. Toda leta 1947, ko je Philip vzel Elizabeto v Westiminstrski opatiji, v cerkvenih vrstah ni bilo nobene od treh zloglasnih sester, poudarja Buckinghamska palača in opozarja na boleče poglavje napetih odnosov v obeh rodbinah, spomnili pa so še na Philipovo junaško mater, ki je številnim judom ponudila zatočišče, da se do njih ne bi dokopal gestapo. Program Channel 4 bo dokumentarec, ki bo nedvomno dvignil veliko prahu, predvajal 30. julija, gradivo pa naj bi ustvarjalcem priskrbel eden od Sophiejinih sinov. 

Deli s prijatelji