NOV SOVRAŽNIK

Bo za borce Islamske države usoden virus?

Objavljeno 02. januar 2015 20.52 | Posodobljeno 02. januar 2015 20.52 | Piše: T. L.

V njihove vrste naj bi zašel virus ebole, Svetovna zdravstvena organizacija informacije še preverja.

MOSUL – Pripadnike Islamske države poleg zračnih napadov ZDA in zaveznikov pestijo nove težave: v njihove vrste naj bi namreč zašel najnevarnejši virus – in sicer ebole. Smrtonosni virus naj bi med borce prinesli teroristi, ki so se jim pridružili iz nekaterih afriških držav. 

Zdaj se je vpletla še Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki želi ugotoviti, ali so med teroristi res taki, ki so okuženi z ebolo in so se pojavili v iraškem mestu Mosul, kjer so v tamkajšnji bolnišnici iskali pomoč. Mesto Mosul je sicer pod nadzorom borcev Islamske države. 

Potrditve, da so borci res iskali pomoč zaradi ebole, WHO ni dobil. Če pisanje iraških medijev o eboli med teroristi drži, bi to lahko pomenilo pravo katastrofo na območjih, ki so pod nadzorom Islamske države, zlasti ker je njihovo stališče do zahodne medicine in znanosti jasno – močno jima nasprotujejo. 

Za zdaj tudi ni znano, ali so zdravniki v Mosolu sploh opremljeni s potrebno opremo za testiranje ebole in dovolj izučeni ter zaščiteni, da bi lahko preprečili širjenje nevarnega virusa. Če bi se virus začel nenadzorovano širiti na območjih pod nadzorom Islamske države, bi to lahko pomenilo začetek njihovega konca. 

Že nekajkrat pa je Islamska država zahodnemu svetu zagrozila, da bo ebolo uporabila kot biološko orožje. 

Deli s prijatelji