ARBITRAŽA

Bo novi arbiter vedel, kje je Slovenija?

Objavljeno 25. september 2015 16.56 | Posodobljeno 25. september 2015 17.18 | Piše: M. I.

Delodajalec Norvežana, ki nas bo zastopal pri arbitraži, očitno ni seznanjen z obstojem Slovenije.

To je naš novi arbiter, ki bo zastopal interese Slovenije.

OSLO – Bo novi slovenski arbiter, Norvežan Rolf Einar Fife, sploh vedel, kje je Slovenija? Opazili smo, da doslej ni. Tako priča spletna stran norveške diplomacije, kjer imajo svoj program in cilje predstavljene v vseh evropskih jezikih in celo nekaj neevropskih – predstavitvena stran v albanščini, recimo, obstaja tudi za prebivalce Kosova ter v ruščini za prebivalce Ruske federacije. Edina izmed članic Evropske unije, ki očitno manjka, je Slovenija. Kar se tiče norveške diplomacije, Slovenija torej, kot se zdi, ne obstaja. 

Dokaz objavljamo tukaj.image

Kot smo poročali, je arbitražno sodišče le dobilo nova člana. Slovenijo bo po odstopu Jerneja Sekolca zastopal Norvežan Rolf Einar Fife. Trenutno opravlja delo veleposlanika v Parizu ter tako kot uslužbenec njihovega ministrstva za zunanje zadeve zastopa norveško diplomacijo na splošno. To je po Sekolčevem odhodu sicer že drugi slovenski arbiter, prvi nadomestni, Ronny Abraham, je odstopil samo teden dni po imenovanju. Le želimo si lahko, da se z Rolfom Einarjem, ko nas najde na zemljevidu, ne bo zgodilo enako.

Še vedno upamo, da so norveški uslužbenci bolj poučeni kot državne institucije. Drugače se nam pri arbitraži slabo piše, če še sam arbiter, ki nas zastopa, dobro ne ve, da Slovenija obstaja, kaj šele, da bi bil seznanjen s podrobnostmi zapletenega mednarodnega spora. 

Deli s prijatelji