IŠČEJO KOMISARJA

Bo Bratuškova predlagala samo sebe? Na vrhu je že lobirala za področje

Objavljeno 17. julij 2014 09.25 | Posodobljeno 17. julij 2014 09.27 | Piše: STA, P. J.

Juncker in Van Rompuy sta voditelje še enkrat pozvala, naj predlagajo čim več žensk.

BRUSELJ – Novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta vse voditelje članic EU pozvala, naj čim prej – v prihodnjem tednu ali vsaj do konca julija – predlagajo kandidate oziroma kandidatke za komisarske položaje, je po vrhu poudarila premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

Iskanje žensk

Tako Van Rompuy in Juncker kot tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz so po besedah Bratuškove pozvali, naj voditelji najdejo čim več žensk, saj bo imel sicer Juncker v Evropskem parlamentu težave s potrditvijo komisarske ekipe. Bratuškova je pred vrhom povedala, da se bo pred začetkom izrednega zasedanja pogovorila z Junckerjem in da mu bo povedala, da bi lahko Slovenija v komisiji zelo dobro zastopala področja, kot so regionalna politika, proračun in promet.

Bratuškova na vprašanje, ali jo zanima mesto komisarke, še vedno ni dala jasnega dogovora. Vse jasnejše pa je, da premierka v odhajanju nima podpore koalicijskih partnerjev vlade v odhajanju, poroča Radio Slovenija. 

 

Juncker je po navedbah Bratuškove vzel na znanje njene besede in povedal, da vnaprej resorjev ne bodo delili. Prav tako je nato tudi na vrhu še enkrat povedal, da delitve resorjev ne bo, dokler ne bo vseh imen. Premierka je pojasnila, da se bo o tem najprej pogovorila s koalicijskimi partnerji, in znova izpostavila dejstvo, da bo odločitev morala sprejeti še ta vlada. Na vprašanje, kdaj bo sprejeta odločitev, je odgovorila, da se bo držala predlaganih rokov.

Merklovi čestitala tudi Bratuškova

Premierka je sicer razočarana, ker na vrhu sploh ni bil podan predlog za nobeno funkcijo, o kateri naj bi govorili. O imenih tako po njenih besedah sploh niso govorili, saj je Van Rompuy takoj na začetku predlagal, da se o tem pogovarjajo konec avgusta.

»Naš edini dogovor je bil, da se konec avgusta na to temo še enkrat dobimo,« je povedala. K temu je dodala, da so se dogovorili tudi, da se avgusta ne razidejo, dokler ni dogovora, in da se pričakuje, da bo konec avgusta dogovorjeno praktično vse. Izpostavila je tudi dogovor, dosežen ob glasovanju o Junckerju, da o naslednjih položajih ne bodo odločali s preglasovanjem. »Vsi za mizo si želimo soglasno odločitev. Verjetno je tudi to razlog, da ni bilo na mizi dokončnega predloga,« je še dejala. Premierka je sicer v razpravi zastopala tri stališča: da bi morali pri imenovanjih na vodilne položaje zagotoviti uravnoteženost spolov, da bi moral kakšen položaj pripasti vzhodno- ali srednjeevropski članici in da je treba upoštevati politična razmerja.

Voditelji so ob koncu vrha čestitali nemški kanclerki Angeli Merkel, ki danes praznuje 60. rojstni dan. Van Rompuy ji je podaril šopek rož. Za rojstni dan in za zmago Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu ji je čestitala tudi slovenska premierka.
 

Deli s prijatelji