PRIČA

Bivši direktor Hypa potrdil dogovor o proviziji za Sanaderja

Objavljeno 15. december 2011 15.39 | Posodobljeno 15. december 2011 15.41 | Piše: K. K./ STA

Še vedno ni znano, kdaj naj bi Sanaderja izpustili iz zapora.

Ugotavljajo, da je Sanader opral okoli tri milijone evrov.

ZAGREB – Bivši direktor koroške Hypo Alpe Adria Günter Striedinger je na današnjem sojenju bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju dejal, da je ta v zameno za pol milijona evrov provizije med drugim zagotovil prednostni položaj za Hypo banko na Hrvaškem.

Izplačila v gotovini

Na vprašanje tožilke Tamare Laptoš je Striedinger potrdil, da je sestavljal beležke o srečanjih med predstavniki Hypo banke in Sanaderjem na hrvaškem zunanjem ministrstvu, tudi ko ni bil navzoč na srečanjih, na katerih so se pogovarjali o 20 milijonih evrov posojila hrvaški diplomaciji v letih 1994 in 1995.

V eni od beležk je zapisal, da bodo Sanaderju izplačali petodstotno provizijo od zneska omenjenega posojila ter da bo Hypo banka imela prednostni položaj na hrvaškem trgu. Denar so izplačali v več obrokih, in sicer v gotovini, čeprav to ni bila običajna praksa, je še dejal Striedinger. Po njegovih besedah so bile provizije običajne, sicer pa so šle v breme stranke.

Denar na Irsko

Striedinger, ki je priča tožilstva, se ne spomni, kakšna je bila oseba, ki je prejela denar, prepričan pa je, da to ni bil hrvaški izseljenec Eugen Laxa, čigar podpis je na nakazilih. Kot je pojasnil, so mu fotografijo Laxe pokazali preiskovalci v Avstriji. Laxa naj bi bil približno 80 let star moški, denar pa naj bi prevzel nekdo vsaj dvakrat mlajši.

Nikalno je odgovoril tudi na vprašanje Sanaderjevega odvetnika Čeda Prodanovića, ali je bila oseba, ki je prevzela denar, obtoženi Sanader. Poleg tega so predstavili dokaze, da so Laxi iz Hypo banke nakazali tudi denar za provizijo v nekem drugem primeru, in sicer na račun podjetja na Irskem.

Obramba poskuša dokazati, da je Laxa posloval s Hypo banko, medtem ko tožilstvo trdi, da ga je Sanader uporabil kot kritje za izplačilo provizije ter da Laxa, ki je medtem umrl, sploh ni vedel za posojilo.

Srečanje na parkirišču

Striedinger je še povedal, da osebno ni sodeloval v pogajanjih o pogojih za omenjeno posojilo, sicer pa da je bil nekajkrat s takratnim direktorjem banke Wolfgangom Kultererjem na srečanjih na sedežu hrvaške diplomacije, kjer so se pogovarjali o političnem položaju na Hrvaškem. Imeli naj bi tudi druge manjše poslovne dogovore. Tam naj bi spoznal tako Sanaderja kot takratnega šefa hrvaške diplomacije Mateja Granića.

Striedinger se je spomnil, da sta se enkrat s Sanaderjem »vljudnostno« srečala na parkirišču pred poslopjem Hypo Leasinga v Celovcu. Takrat je spoznal tudi Sanaderjevo ženo Mirjano, ki je bila zraven na parkirišču. Ni pa potrdil, da bi Sanader prejel kakršno koli kuverto od Kultererja, kar je prejšnji teden trdil Drago Vidaković.

Sanader, ki je v tem primeru obtožen prejetja nezakonite provizije in vojnega dobičkarstva, je danes odločno zanikal, da bi se s Striedingerjem srečala na parkirišču. Striedinger pa je povedal, da je beležke o posojilu sestavljal po naročilu Kultererja, potem ko mu je ta narekoval vsebino pogovorov s Sanaderjem.

Nadaljevanje po video povezavi

Kulterer, ki bi tudi moral pričati, se danes ni pojavil na sojenju. Opravičil se je, da je povabilo prejel 13. decembra, in predlagal sodišču, da bi ga zaslišali po video povezavi. Sodnik Ivan Turudić je opozoril, da se je Kulterer opravičil že drugič. Napovedal je, da bodo naknadno odločili o njegovem zaslišanju po video povezavi.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek z novimi pričami. Še zmeraj pa ni jasno, kdaj naj bi Sanaderja izpustili iz pripora. Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da ga izpustijo proti plačilu 12,4 milijona kun (1,8 milijona evrov) varščine, je namreč protikorupcijski urad vložil pritožbo.

Deli s prijatelji