DENAR NA DOM

Bivšega predsednika vlade pošiljajo nazaj v zapor: mesar prinesel škatlo za hrenovke

Objavljeno 07. april 2017 13.41 | Posodobljeno 07. april 2017 13.41 | Piše: STA, K. K.

Sodišče je določilo, da mora 63-letni Sanader vrniti tudi 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov), ki jih je zaslužil s kaznivim dejanjem.

Sanaderju je že pošteno vroče ...

ZAGREB – Zagrebško sodišče je danes obsodilo nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja na štiri leta in pol zapora zaradi malverzacij pri prodaji poslovne stavbe v Zagrebu. Sodišče je določilo, da mora 63-letni Sanader vrniti tudi 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov), ki jih je zaslužil s kaznivim dejanjem. Sodba še ni pravnomočna.

Peti primer od šestih

Obtožnica v primeru Planinska je bila potrjena leta 2012 kot peti korupcijski primer izmed šestih, ki so jih sprožili proti nekdanjemu predsedniku hrvaške vlade in HDZ Sanaderju. Ta je nepričakovano odstopil s položaja predsednika vlade leta 2009. Glede na to, da je obsojen na manj kot pet let zapora, bo Sanader ostal na prostosti do pravnomočnosti sodbe.

Sanader je odgovoren, ker je na sestanku ožjega kabineta vlade 1. aprila 2009 prepričal ministre v nakup poslopja v zagrebški Planinski ulici, po kateri je afera tudi dobila ime Planinska. Vlada je že naslednji dan na zaprti seji pogodbo o nakupu poslopja za takratno ministrstvo regionalnega razvoja tudi potrdila, Sanader pa naj bi pri tem zaslužil 17 milijonov kun.

Dostava v škatli za hrenovke

Sporno poslopje je bilo v lasti nekdanjega saborskega poslanca HDZ in znanega zagrebškega mesarja Stjepana Fiolića, ki je na sodišču zatrdil, da je Sanaderju izročil denar »v škatli za hrenovke« v njegovi vili v Zagrebu. Fiolić je obsojen na letno dni zapora, ki jih lahko zamenja za družbenokoristno delo. Enako je kaznovan tudi lastnik podjetja Inženjerski biro Mladen Mlinarević, ki je napihnil oceno vrednosti poslopja v Planinski, preden je vlada kupila stavbo.

Nekdanji minister za regionalni razvoj Petar Čobanković je prvi priznal svojo odgovornost in se dogovoril s tožilstvom, da bo prestal leto dni v zaporu, a so tudi njegovo kazen preoblikovali v družbenokoristno delo, ki ga je že opravil. Sanader pa je na drugi strani vse obtožbe zavračal.

Vse prejšnje razveljavili

Proti Sanaderju do danes ni bilo nobene veljavne pravnomočne ali nepravnomočne sodbe, ker je ustavno sodišče razveljavilo vse prejšnje sodbe zaradi proceduralnih napak ter naložilo nova sojenja. Tako je bilo v združenem primeru Hypo in Ina-Mol ter Fimi-media. V obeh primerih je bil Sanader obsojen na večletne zaporne kazni.

Deli s prijatelji