SOJENJE

Bivša računovodkinja HDZ z obtožbami proti Ivu Sanaderju

Objavljeno 24. april 2012 19.12 | Posodobljeno 24. april 2012 19.12 | Piše: Ma. F., STA

Branka Pavošević je v zadevi Fimi-media obremenila več oseb.

Na zatožno klop bo spet sedel v začetku novembra

ZAGREB – Bivša vodja računovodstva HDZ Branka Pavošević je danes potrdila, da se bo na sojenju v primeru Fimi-media branila z molkom. Nato so sojenje nadaljevali z branjem njenih izjav, v katerih je potrdila del obtožb, ki jih je proti bivšemu premierju Ivu Sanaderju podal bivši šef carine Mladen Barišić.

Z denarjem razpolagala na zahtevo Sanaderja

Pavoševićeva, ki je tako kot Barišić in direktorica oglaševalske agencije Fimi-media priznala odgovornost za malverzacije pri financiranju HDZ, je preiskovalcem povedala, da dela denarja iz donacij stranki, niso vpisali v knjige, ampak so ga med drugim porabili v predvolilnih kampanjah. Kot je prebrala sodnica Ivana Čalić, je Pavoševićeva priznala, da so imeli za predvolilne kampanje zgolj na sedežu stranke od 1,6 do 1,75 milijona evrov, še toliko pa naj bi plačali iz črnega sklada stranke. Z denarjem naj bi razpolagala izrecno na zahtevo Sanaderja ter bivšega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ Ratka Mačka kot tudi bivšega obrambnega ministra Branka Vukelića in bivšega generalnega sekretarja HDZ Ivana Jarnjaka. Obtoženemu Mačku, ki poleg Sanaderja in HDZ ni priznal odgovornosti za malverzacije, naj bi tudi izplačala denar.

Z umazanim denarjem kupovali obleke

Med tistimi, ki so prejemali denar iz črnih skladov, je Pavoševićeva med drugim omenila bivšo ministrico brez listnice Biano Matković in bivšega ministra za zdravje Darka Milinovića, ki je eden resnejših kandidatov za predsedniški položaj v HDZ na majskih strankarskih volitvah. Med drugim naj bi z umazanim denarjem kupovali obleke za vse v stranki zaposlene ženske.

Pavoševićeva je svoje navedbe argumentirala s kopijami nakazil ter z lastnim zvezkom, v katerega je beležila tajne finančne transakcije. Preden so jo prijeli, je »črni zvezek« zakopala na vrtu družinske hiše. Kot je pojasnila, je vse shranila v strahu, da bo edina odgovorna za vse.

Na sedežu carine preštevala denar

Prvi denar je prejela od Sanaderja leta 2003, ko ga je prinesel v vrečki. Šlo je za devize, ki jih je nato zamenjala v kune in z njimi plačala predvolilne televizijske oglase. Kot je še pojasnila, je večkrat odšla na sedež hrvaške carine k Barišiću, kjer je preštevala denar. Barišić, ki je bil tudi glavni blagajnik HDZ, nikoli ni povedal, od kod mu denar in za kaj bo namenjen.

Denar za domnevne črne sklade HDZ in posameznike so odtujili iz javnih podjetij in ministrstev, ki naj bi po Sanaderjevem nalogu naročala oglaševalske storitve prek Fimi-medie. Ob tem je šlo tudi za fiktivne račune ali preplačane storitve. Na ta način naj bi odtujili najmanj deset milijonov evrov.

Deli s prijatelji