NOVA AFERA

Bivša politika ujeta v enako past kot Zoran Thaler

Objavljeno 23. februar 2015 20.13 | Posodobljeno 23. februar 2015 20.14 | Piše: STA, S. U.

Bivša britanska ministra padla v past novinarjev pod krinko.

Jack Straw je zatrdil, da je padel v »zelo spretno past« in je »osramočen«, a da dejansko ni rekel nič neprimernega.

LONDON – Novinarji britanskega dnevnika Telegraph in televizije Channel 4 so na skrivaj posneli nekdanja zunanja ministra, zdaj pa poslanca Jacka Strawa in Malcolma Rifkinda, kako – vsaj tako se zdi – kitajskemu zasebnemu podjetju v zameno za gotovino ponujata svoje usluge. Oba sta sicer krivdo danes že zanikala.

Novinarji pod krinko so se politikoma predstavili kot uslužbenci izmišljenega kitajskega podjetja in ju ujeli na skrito kamero, kako jim v zameno za denar ponujata sporne usluge – uporabo svojega političnega vpliva v njihovo korist.

Vidna britanska politika z zelo bogatima političnima karierama

Strawa so med drugim posneli, ko je opisoval, kako mu uspe delovati »zunaj radarja« in kako mu je uspelo s svojim vplivom spremeniti pravila EU, za kar mu je neko podjetje plačevalo 60.000 funtov letno. O plačilu je povedal: »Če imam govor ali kaj podobnega, običajno zaračunam 5000 funtov na dan.«

Če imam govor ali kaj podobnega, običajno zaračunam 5000 funtov na dan.

Rifkinda, ki med drugim vodi parlamentarni odbor za varnostne in obveščevalne dejavnosti, je kamera medtem ujela, ko je zatrjeval, da lahko uredi »koristen dostop« do vsakega britanskega veleposlanika na svetu. Dodal je, da za pol dneva dela običajno prejme nekje med 5000 in 8000 funti.

Gre za vidna britanska politika z zelo bogatima političnima karierama. Oba sta sicer danes že vztrajala, da nista kriva. Straw je zatrdil, da je padel v »zelo spretno past« in je »osramočen«, a da dejansko ni rekel nič neprimernega. Rifkind, ki si je celo prislužil plemiški naslov sir, je svoje izjave na posnetku označil kot »smešne« in zatrdil, da se nima česa sramovati ter da so obtožbe neutemeljene.

Oba sta se že tudi sama predala posebnemu pooblaščencu parlamenta, ki bedi nad ravnanjem poslancev, a preiskava bo verjetno trajala mesece, piše britanski BBC.

Kot dodaja, pa se tu podobnost bolj ali manj konča. Laburista Strawa so namreč na njegovo željo že suspendirali iz poslanske skupine, medtem ko torijec Rifkind o tem vsaj za zdaj ne razmišlja. Za BBC je celo ocenil, da afera ne bo vplivala na njegov zelo pomemben položaj predsednika odbora za varnostne in obveščevalne dejavnosti, ki med drugim nadzoruje delo MI5 in MI6.

Afera je izbruhnila deset tednov pred parlamentarnimi volitvami na Otoku in utegne vprašanje politične etike postaviti visoko na predvolilno agendo.

Leta 2011 s kamero ujet tudi Thaler

Spomnimo, Zoran Thaler je bil marca 2011 eden od štirih evropskih poslancev, ki so se ujeli v past novinarjev britanskega Sunday Timesa. Ti so takrat razkrili, da so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v Evropskem parlamentu dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero. Thaler je kmalu po razkritju afere odstopil s položaja evropskega poslanca. Lani si je s priznanjem prislužil dve leti in pol vikend zapora, 32.250 evrov denarne kazni in prepoved opravljanja javne funkcije.

Deli s prijatelji