IZBRIS

Bitka za mesto duhov

Objavljeno 16. junij 2013 17.55 | Posodobljeno 16. junij 2013 17.57 | Piše: S. I.

Prebivalci belgijskega mesteca Doel se upirajo oblastem, ki želijo postaviti novo tovorno pristanišče. Včasih je tam živelo 1000 ljudi, zdaj le še 30.

Pogled na Antwerpen iz Doela (foto: Reuters).

DOEL – Belgijsko mestece Doel se je znašlo pred zadnjo bitko. Flamska regionalna vlada ga namreč želi izbrisati z zemljevida in tam zgraditi nov pomol za potrebe pristanišča v sosednjem Antwerpnu.

Doel je nekoč štel 1000 duš, zdaj pa v njem živi le še okoli 30 ljudi. Ena izmed njih je Frie Lauwers, članica državljanske pobude, s katero hočejo mestece, pa čeprav so že skoraj vse hiše in trgovine v njem prazne, obdržati pri življenju. In zato se bodo proti načrtu regionalne vlade pritožili na belgijsko vrhovno sodišče.

Pomol in rezervat

»Človek mora biti zelo trmast in pripravljen na spopad, čeprav ni prepričan o zmagi,« je novinarjem britanske tiskovne agencije Reuters povedala Lauwersova. Antwerpensko pristanišče, ki je eno največjih v Evropi, naj bi točno na sredi priobalnega mesta dobilo nov velikanski pomol, okoliške njive pa bi spremenili v naravni rezervat, s čimer bi ustregli zahtevam naravovarstvenikov.

Prihodnost 400 let starega Doela, ki ga na severu krasita tudi hladilna stolpa bližnje jedrske elektrarne, je vprašljiva že od leta 1998, ko je vlada prvič predstavila načrte za širitev pristanišča, prebivalcem pa ponudila odkupnino za zemljišča. Leta odseljevanja in negotovosti so Doel spremenila v mesto duhov, hiše pa so zdaj okrašene z grafiti.

Mesto je mrtvo

Zdaj bi se moralo iz mesteca izseliti še zadnjih 30 prebivalcev. Ti so kljub bližini jedrske elektrarne in pristanišča prepričani, da je mestece še vedno zanimivo za turiste: v njem, denimo, stoji hiša družine slovitega baročnega slikarja Petra Paula Rubensa. Toda leta zanemarjanja, skvotanja in ropanja praznih stavb so naredila svoje, pravijo drugi. »Mesto je mrtvo in se ga ne da oživiti,« je prepričan Frans Sans, ki je v Doelu preživel večino življenja, dokler se ni pred štirimi leti odselil.

Lani je meščanom na sodišču uspelo zadržati širitev pristanišča, a je vlada hitro popravila načrte. A tudi če jih bo vrhovno sodišče zdaj zavrnilo, še ni jasno, kdaj se bo začelo rušenje. Oblast ni postavila nobenega fiksnega roka za začetek gradnje, ozemlje pa bi lahko v vmesnem času uporabila tudi za druge namene, denimo za kontejnersko skladišče.

Deli s prijatelji