TOVARNA

Bitka za čilijevo omako

Objavljeno 04. maj 2014 14.00 | Posodobljeno 04. maj 2014 14.00 | Piše: S. I.

Prebivalci južnokalifornijskega mesta bi se radi znebili tovarne čilijeve omake, češ da iz nje uhajajo strašno pekoče vonjave.

Lastnik tovarne David Tran (v sredini) med nastopom v mestnem svetu Irwindala. Foto: Reuters

Mestni svet v Irwindalu v južni Kaliforniji je odložil sejo, na kateri naj bi odločali o nadaljnji usodi lokalne tovarne pekoče čilijeve omake Sriracha. Del prebivalcev mesta namreč zahteva zaprtje obrata, češ da se iz njega širi neznosen pekoč vonj, ki da povzroča solzenje, bolečine v grlu in glavobol, zaradi česar so lani vložili tudi tožbo.

Irwindalski župan Mark Breceda, ki se je sešel z delavci in lastnikom tovarne Davidom Tranom, ki so skupaj z ljubitelji čilija pred mestno hišo nosili čilijeve omake in transparente z napisi Rešimo Sriracho, je medijem povedal, da osebno »obožuje njihovo čilijevo omako« in da od podjetja Huy Fong Foods zahteva »le nekaj drobnih stvari«. »Mestni svet nima namena zapreti obrata. Prepričan sem, da lahko stvar uredimo drugače,« je dejal Breceda. Mestni svet se bo na to temo spet sešel 14. maja, ko se bo odločil, ali bo tovarno čilijeve omake razglasil za »javno nadlogo«, s čimer bi si odprl pot za njeno zaprtje.

Najboljša sestavina leta

Čilijeva omaka Sriracha sodi med najbolje prodajane v celotnih ZDA, gurmanska revija Bon Appetit pa jo je razglasila za najboljšo sestavino leta. Sriracha je poleg tega navdihnila vrsto kuharskih knjig, festival hrane in celo dokumentarec.

»Pravite, da je strupena. Že 32 let se ukvarjam s čilijem. Če bi bilo to res, bi bil že mrtev,« je dejal lastnik tovarne David Tran, vietnamski Kitajec, ki je leta 1980 ustanovil družbo Huy Fong Foods – in mu je uspela. Obrat v Irwindalu, vreden 50 milijonov dolarjev, se je odprl leta 2010 in zaposluje 70 ljudi, poleg tega pa najema še po dvesto sezonskih delavcev. Novembra lani je višje sodišče v bližnjem Los Angelesu ukazalo družbi, naj poskrbi, da bo iz tovarne v Irwindalu uhajalo manj pekočih vonjav, ni pa ustreglo zahtevi mestnega sveta po zaprtju obrata. David Tran je od tedaj prejel že vrsto ponudb drugih mest, da bi tovarno preselil k njim.

Deli s prijatelji