DRAGOCENO

Biser nastajal najmanj sto let

Objavljeno 28. september 2015 14.30 | Posodobljeno 28. september 2015 14.30 | Piše: E. B.
Ključne besede: biser

Redek biser z diamanti bo bržkone postavil novi cenovni mejnik.

Biser zraste v školjki

Biser vseh biserov se pripravlja na veliki met: podvig, s katerim bo postavil novi mejnik, milijon funtov ali 1,3 milijona evrov.

Izjemno redek srebrni biser krasi razkošni obesek, ki ga obdajajo tudi diamanti, v kratkem pa ga bo lastnik, neznani zasebnik, ponudil na dražbi na Otoku. Dragocenost brez primere, ki se ponaša s 44 karati, v obseg meri dva centimetra; strokovnjaki so barvo označili kot cenjeno kremno z rožnatimi in zelenimi podtoni. Vsekakor razkošje, ki bi si ga poželela vsaka dama, kdo pa se je z njim bahal do zdaj, kot rečeno, ni znano. Dražbeniki zaradi spoštovanja anonimnosti niso razkrili niti državljanstva zdajšnjega lastnika ali lastnice, tako nista znana niti izvor bisera niti njegova starost, vsekakor pa je v naravnem okolju nastajal najmanj sto let. Kljub skopim podatkom ga je ugledni švicarski inštitut ocenil kot pristno dragocenost in objavil svoj sklep: »Naravni biser takšne velikosti in kakovosti je izjemna redkost.«

Belo razkošje bo po napovedih poznavalcev nedvomno prekosilo dozdajšnji rekord, 1,1 milijona evrov, ki ga je lani pri isti avkcijski hiši dosegel 33-karatni biser in šokiral zbrane – izklicna cena se je namreč glasila 150.000 evrov, kupec iz Hongkonga, najvztrajnejši, pa je bil nazadnje pripravljen odšteti mnogo več. Tokratni lepotec bo najpremožnejšim na voljo prihodnji mesec pri slovitih britanskih dražbenikih Woolley and Wallis v Salisburyju, izklicna cena pa bo znašala 700.000 funtov ali 957.000 evrov; da bo končni iztržek presegel milijonski mejnik, ne dvomi nihče. 

Deli s prijatelji